Annons:

2,6 miljoner på låglönejobb permanent borta från USA:s arbetsmarknad

Å ena sidan: en rekordlåg arbetslöshet på 3,5 procent. Å andra sidan: 2,6 miljoner som försvunnit från amerikanska arbetsmarknaden. Förklaringen: låglöneanställda har inte ”råd” att bo eller pendla till jobben i ”rika” stadsdelar. Text: Janne Sundling

”Det är uppenbart att det finns stora delar av befolkningen som fortfarande inte är sysselsatta”

2,6 miljoner personer, det är ungefär så många fler amerikaner som borde arbeta eller söka jobb om arbetskraftsdeltagandet var det samma som före covid-19-pandemin. Men var är dessa arbetare?

Ekonomen Raj Chetty och hans experter vid Harvard University har studerat var de finns.

Resultaten visar hur mycket pandemins inledning fortfarande hemsöker den amerikanska ekonomin. Trots att jobbannonser, konsumentutgifter och småföretagsintäkter är tillbaka på januari 2020-nivåerna, saknar USA ungefär en femtedel av låginkomstarbetare. 

En del av dessa flyttade till högre betalda jobb, men efter att ha justerat för lönetillväxt fann forskarna att sysselsättningen för den fattigaste fjärdedelen av arbetsstyrkan fortfarande låg 13,5 procent under nivåerna före pandemi i slutet av 2021.

Det visar sig att de hårdast drabbade företagen finns i de rikaste stadsdelarna, och påverkar tillgången på personal på restauranger, barer, gym och frisörsalonger.

– Det är uppenbart att det finns stora delar av befolkningen som fortfarande inte är sysselsatta, och det är låglönearbetare som förlorade sina jobb på just de platser där höginkomsttagare skar ned på utgifterna så kraftigt för ett par år sedan, säger Chetty till Bloomberg.

Pandemin skapade en klyfta mellan den professionella klassen – där många roller kunde utföras på distans – och de i låginkomstjobb som detaljhandel och gästfrihet, som kräver personlig interaktion. 

Det gör vissa områden, som de med täta kontorsutrymmen och företag kanske aldrig kommer tillbaka helt.

Medan nästan alla andra mätare av ekonomin hade återhämtat sig helt i slutet av 2021, visar de att låglöneanställningarna har stått stilla i mer än ett år.

När låglöneanställningar ritas upp i en graf saknar områdena med högst hyra flest arbetare – de platser där barer, restauranger och hälsoklubbar stod som mest tomma 2020. 

Redan innan covid blev låginkomsttagare äldre – den amerikanska befolkningens medianålder har stadigt stigit sedan 1970-talet – och kämpade med sysselsättningshinder som brist på barnomsorg och bostäder till överkomliga priser. 

Sedan gjorde pandemin nästan allt värre, inklusive påfrestningar på familjer, effekter på hälsan, besvären med att pendla och stressen med själva jobben.

Det var inte en nedåtgående spiral för varje låginkomsttagare. Många lyckades hitta nya jobb, byta bransch, förhandla om lönehöjningar eller flytta till områden med bättre möjligheter. 

– Människor som hade ett och ett halvt år på sig att komma på vad de skulle göra med sina liv kom på att de ville ha lättare jobb, eller jobb som var mer givande, säger Philippe Massoud, som har kämpat med personalbrist på sina libanesiska restauranger i New York och Washington. 

– De flyttade till platser där de inte behövde pendla en timme varje väg för att komma till jobbet, som North Carolina, säger han till Bloomberg.

För lägre betalda anställda ”blir det tuffare och tuffare att bo närmare centrum allt eftersom tiden går”, säger Andrew Volk, delägare i cocktailbaren Portland Hunt och Alpine Club.

Att betala mer till anställda är en lösning, men det krävde höjda priser.

– Det är bara en fråga om att se till att dina löner är attraktiva och att du erbjuder ett bra förmånspaket, säger Aaron Seyedian, ägare till en städtjänst, kallad Well-Paid Maids, som är stolt över att betala 22 dollar per timme i Washington och 27 i New York.

Sverige har ett arbetskraftsdeltagande på 89,1 procent, USA ligger på 77,3 procent och av de här jämförda är Italien lägst med 71,7 procent.

Kommentarer är stängda.