Annons:

Annons:

Är Uri Geller en inkarnation av Jesus? Svar ja!

Är tillbaka efter tre veckor på vägarna. Skönt.

Vad gjorde störst intryck på resan?

Svar: Uri Geller.

Jag träffade honom i Jaffa han ska öppna sitt museum där inom ett år. Hans mål är att locka en miljon turister. Förra året besökte fyra miljoner turister Israel.

För lite yngre läsare kan jag berätta att Uri Geller var en av världens mest kända personer på sjuttio- och åttiotalet. Han var en de första tv-trollkarlarna. Hans trick var att han böjde och klippte av skedar i tv. Det låter ganska banalt när jag skriver detta, men att se honom storma in på vårt kafé, gå direkt fram till kassan och hämta en sked som han klipper av med två fingrar är –  otroligt. Bredvid oss satt en familj från Österrike som Uri genast drog in samtalet.

Ju större publik desto bättre.

Uri berättade att hans mamma var från Österrike och släkt med landets mest kända medborgare efter Adolf Hitler: alltså Sigmund Freud.

Uri förklarade att han även var en fena på telepati.

Uri bad mig rita en teckning när han tittade bort och sen gjorde han en kopia på min teckning som var EXAKT lika stor som min teckning av en kyrka. Uri berättade att han använt samma förmåga när han arbetade för CIA. Uri fick ryssarna att skriva under ett antikärnvapenavtal.

Som ni förstår var det svårt att avgöra när det jag hörde med mina öron och såg framför mina ögon blev en saga.

Men det är historier och personer som Uri Geller som vi ska bygga museum över. Jag säger som T.S. Eliot: människan klarar inte av för mycket sanning.

Det viktigaste verket på Uris museum kommer att bli hans svarta Cadillac översållad med skedar som kända människor använt och som han böjt.

Det blivande museet ligger precis vid havet och under renoveringen hittade Uri och hans svåger en tusen år gammal tvålfabrik under golvet. Muslimerna på 1000-talet ville inte använda de europeiska tvålarna av grisfett utan gjorde egna av olivolja. Följaktligen kommer Uri att sälja sin egen tvål på museet.

Jaffa är en världens äldsta städer. Utgrävningar visar att människor bott på det 40 meter höga berget i mer än 9 000 år. Den 7 mars 1799 bröt Napoleon igenom stadsmuren som låg sju meter framför Uris blivande museum.

Detta nämnde mitt intervjuoffer som i förbigående.

Här får Uri Geller beskedet att en tolv meter lång sked får ligga utanför hans museum.

Men det är inget av ovan som gör att jag kommer att minnas Uri Geller hela livet utan hans självklara sätt att inkludera alla i sällskapet. När vi gjorde intervjun ville Uri att mina söner skulle lyssna och ställa frågor. Uri är 72 år gammal, men rör sig lika intensivt som en tonåring. Han är vegan sedan urminnes tider. Uri skröt gärna, men ställde ännu fler frågor till mig och mina barn. Uri har varit i Sverige flera gånger och pratade väl om Filip och Fredrik som jag lovade att hälsa till.

Det går ingen rak linje från Uri Geller till Jesus, men det finns stora likheter. Bägge verkar genom mirakel och bägge har en bas i det heliga landet. Inom judendomen är det vanligt med magiska män och kvinnor som trollbinder små och stora grupper. De botar sjukdomar och pratar så att en vill att de aldrig ska sluta.

Fast efter några timmar behöver jag en paus.

Vad gjorde mer intryck på resan?

Svar: att besöka Västbanken och de zoner på kartan som är röda och följaktligen förbjuden mark för israeler. Hur turistindustrin funkar där jag ska berätta om i nästa nummer av Travel News som kommer om några veckor.

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA