Annons:

Fredagskrönikan: Gert Wingårdh borde bli hotelldirektör

Så var då den andra upplagan av Travel News Business Forum avklarad. I tisdags var Travel News i Göteborg och samlade stora delar av reseindustrin i Västra Götaland för samtal, inspiration, affärer och prisutdelning. Över 150 personer slöt upp under eftermiddagen i konferensrummet Västerhavet på snyggt renoverade hotell Radisson Blu Scandinavia. Göteborg står just nu inför en stor utmaning när antalet hotellrum ökar med 2500 rum på bara 24 månader. Alla stora aktörer trycker gasen i botten. Scandic öppnade precis 450 nya rum vid den nya bron till Hisingen. Petter Stordalen gör samma sak i ett nytt hus vid biografen Draken, där finns snart 475 nya rum. ESS group med nya skyskrapan Jacy’z Hotel & Resort är en smula modesta, de öppnar snart med “bara” 233 rum och dubbelt så många sängar. Liseberg ska förstås öppna hotell med 453 rum och minst dubbelt så många sängar. Kapaciteten ökar med 25 procent, men på vår dag fick vi en del lugnande besked. Enligt Johan Johanders statistik från Benchmarking Alliance är Göteborg andra bästa i klassen storstad när det gäller RevPar, pris per tillgängligt rum. Det sista är 832 kronor med en beläggningsgrad på 64 procent. Allra bäst är man i Varberg, 980 kronor ligger RevPar på och beläggningsgraden är 75 procent. Hela rapporten skickas snart ut till alla som var på vårt event.  

Och när Rammstein och Håkan Hellström spelar på Ullevi så är det i princip fullt överallt. Göteborg & Co, stadens kommunala destinationsbolag, har redan 17 stora artister klara för nästa år. 

”Så har det varit i urminnes tider och lär förbli tills dess att det kommer ny lagstiftning från Stockholm eller kanske Bryssel”

Fyrverkeri av denna sort är förstås vanskligt eftersom de tar syre från stadens övriga attraktioner. Det ansåg i alla fall Strömmas före detta vd när det var maraton och annat dumt i Stockholm, men kanske är det andra tankar i Göteborg. 

På vår dag hade vi tre hearings om Göteborg om framtidens turiststad. Underrubriker var Big Business, Business to Business och Business to Consumer. Jag försökte få någon panelmedlem att säga något kritiskt om det faktum att Göteborgs kommun är en mycket aktiv spelare på hotellscenen som ägare av Liseberg och ja, tentaklerna djupt inne Svenska mässan, men där fick jag tji.  

Och det är förstås klart att öppen konflikt kanske inte gagnar den regionala reseindustrin. Att Göteborgs kommun spelar på båda sidor av planen är ingen nyhet för de kommersiella aktörerna i regionen. Så har det varit i urminnes tider och lär förbli tills dess att det kommer ny lagstiftning från Stockholm eller kanske Bryssel.  

Jag tyckte även att det var inspirerande att lyssna på arkitekt Gert Wingårdh när han berättade om några av de hotell han varit med och skapat. Han är en människa som tillbringat många, många nätter på hotellrum och det märks när han skapar hotell. Han är lyhörd för det praktiska och samtidigt är planen att man inte ska renovera. Gör man ett bra jobb från början så håller inredningen både för tidens tand och modets skiftningar. Vidare är Gert Wingårdh en otroligt skön person, han är väldigt serviceminded i sin uppenbarelse. Skulle han tröttna på att vara arkitekt är jag övertygad om att han blir en bra hotelldirektör. Möjligen hade han pratat lite för mycket med gästerna, men hellre det än en chef som är rädd för kundkontakt. 

Att samla människor som brinner för samma sak, men som kanske inte känner varandra är i alla fall otroligt härligt. Det är i precis denna miljö som nya idéer, företag och ja barn föds. Sociologen Mark Granovetter definierade redan 1973 i sin teori Strength of Weak ties, att det är just i de relationer vi har med personer som ligger utanför vårt närmaste nätverk som skapar mest värde. Samtida forskning visar att så är det förstås fortfarande. Läs gärna mer om detta här i en intressant artikel av min granne Peter Majanen. 

Vad finns mer att säga om Travel News Business Forum? 

Jo, att vi bara är i början av detta projekt. Det är fake it til you make it. Allt under vår dag var inte perfekt. Exempelvis fick jag åtta ettor i vår utvärdering som moderater och bara fem femmor. Jag är medveten om att alla inte älskar mig, men jag borde ha ett lite högre snittbetyg om jag ska fortsätta som ciceron. 

Eller så måste jag skärpa mig. 

Det lovar jag att göra till vårt nästa stora event: Travel News Market den 10 november. Då håller jag i tre stora hearings om reseindustrin: flyg kl 11, charter kl 13 och svensk turism kl 15. Även på detta event är det gratis att komma in. Här bokar du din plats.   

Och ja självfallet fortsätter vi med Travel News Business Forum. Nästa år kommer vi bland annat till Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm. Alla datum är inte satta än, men vill du vara med som partner på vårt event är det bara att mejla vår fantastiska projektledare Marie Hemdal här

När jag kom hem till Stockholm på onsdag eftermiddag var det pressvisning av halloween på Gröna Lund. Det blev en fullständigt magisk eftermiddag. Jag säger bara gå dit med ditt barn och få en hisnande, skrämmande och härlig skräckupplevelse. Detta fantastiska nöjesfält borde ha öppet årets alla dagar.

Och med dessa ord är det bara att tacka för intresset och önska alla läsare en skön helg. 

 

En kommentar

  1. Claes Pellvik: Lät som ett väl snålt betyg på dig Viggo av Göteborgarna. Jag tror du går hem bättre i Stockholm den 10/11. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna
Reseproducent till Rolfs Travel Group
Sista ansökningsdag:
4 december 2022
FÖRSÄLJNINGSCHEF TILL ELITE HOTELS I LUND OCH MALMÖ
Sista ansökningsdag:
5 december 2022