Annons:

Annons:

Krönika: Videomöten kommer aldrig att bli framtiden!

Nu har jag äntligen blivit av med min Zoom-oskuld. Travel News är ett Skype-företag, vi har möten varje måndag klockan 10. Jag har tidigare också haft en del Google Meet-möten, men nu har jag även gått en utbildning genom Zoom.

Det var Schyst resandes kurs om hållbar turism för journalister. Jag tycker att utbildningen var bra. Det är alltid smart att repetera gamla fakta och tanka in nya. Vi var ett tiotal personer som gick kursen som var på två förmiddagar. Vi fick en bred bild av hållbarhet,  från koldioxidutsläpp till prostitution och alkohol. Bakom utbildningen finns Sida-pengar och i dessa tider tycker jag att alla som har tid ska gå kursen. 

Men att hålla uppe koncentrationen via en skärm är svårt, det spelar ingen roll hur engagerad och kunnig föreläsaren är.

Att träffas IRL är otroligt mycket roligare och häftigare. Många människor brukar, när de berättar om sitt val av livskamrat, säga att vi träffades av en slump. Men när man frågar mer i detalj får man veta att detta hände på en utbildning. Det är ingen slump att människor blir förälskade eller goda vänner när de sitter bredvid varandra på en utbildning. När man lär sig något nytt eller när man söker upp en plats för att bli smartare händer det något inne hjärnan. Man blir öppen för det oväntade och omfamnar det reflexmässigt. Magi uppstår i kön till kaffet eller på en AW. Det är i dessa hålrum som det skapas nya företag och vilda drömmar omvandlas till konkreta planer.

Detta kommer aldrig att ske under ett videomöte. Det är så lätt att glida ut ur fokus och kolla mejl och Instagram.

Jag tycker följaktligen att det är jättesvårt att intervjua någon via telefon. Dels är det svårt att spela in samtalet och att ta anteckningar samtidigt som man lyssnar är krångligt. Det är lätt att missa något eller glömma en följdfråga.

Hjärnan är inte skapad för att göra två saker samtidigt. Det gäller både kvinnor och män. Hjärnan har bara en viss mängd kapacitet och splittrar man upp detta blir det mindre fokus på allt.

Jag har följaktligen slutat att kolla min telefon när jag går i trappor för jag är rädd att trilla och tappa telefonen. Jag vet att många går och tittar i sin telefon samtidigt, dessa människor kommer förr eller senare att bli överkörda. Läser du denna krönika samtidigt som du går? Vänligen sätt dig ner och koncentrera dig på mina viktiga ord.

Okej?

Nu fortsätter vi!

När människor träffas IRL utan att stirra i sina mobiler blir livet som en dans. Någon för, men man måste känna in de andra. Initiativet blir som bollen i en fotbollsmatch, leken pendlar fram och tillbaka mellan planhalvorna. I bästa fall får bägge parter göra mål. 

Jag förstår att många människor älskar videomöten. Det är människor som trivs bäst hemma och hatar att resa. Jag tillhör den andra gruppen av mänskligheten som tycker det är trist att sitta hemma.

Min stambar Riche ligger inte i mina hemkvarter eftersom jag älskar vägen dit. På cykeln eller i tuben händer alltid något som jag inte kan förutse.

Då och då när jag var chefredaktör på medie- och reklamtidningen Resumé brukade jag stå på Birger Jarlsgatan och hänga tills det kom någon med ett nyhetstips. Det tog sällan mer än 15 minuter. Reklambranschen älskar Stureplan mer än sina föräldrar.

I min nuvarande roll som chefredaktör på Travel News får jag samma input när jag besöker en flygplats.

Jag vet att detta inte är unika tankar i dessa Corona-tider. Men jag skriver om mina känslor för jag vet att jag inte är ensam i detta. Och när restriktionerna lättar så kommer de roligaste och häftigaste människor att springa ut på gatorna och jubla. De kommer att bli förälskade och nya företag kommer att skapas.

Det kommer att leda till jättemånga roliga artiklar här på Travel News och ja, världen kommer att bli ännu bättre än den var tidigare. Det är en gammal sanning att man älskar kossan först när båset är tomt, men det är verkligen sant i dessa tider. 

Med hopp om vi alla ses snart på en AW på Riche vill jag önska alla läsare av Travel News en glad Valborg. Vi hörs igen på måndag morgon när nyhetsbrevet dyker upp i din mejl.

Får du inte Travel News dagliga nyhetsbrev? Regga dig här.

 

12 kommentarer

 1. Filippa: Du är för härlig som ser lite romantik i allt - kom nu våren och sommaren så alla kan bli friska och glada och byebye virusdjä....nu räcker det! Svara
 2. Maria Masoomi: Hej, Hur ska man gå tillväga för att gå på den kursen som i början av krönikan tipsas om? Tack Svara
 3. Cajsa: Maria, kursen finns här: https://schystresande.se/utbildningar/hallbar-turism-for-dig-i-resebranschen/ Svara
 4. Gunnar: Min kollega gick samma kurs och tyckte att den var grymt givande. Kanske olika hur det fungerar att ta till sig digitala utbildningar. Svara
 5. Birgitta: Tack, Viggo! Din artikel var intressant och givande även för mig som är 83 år. Den ger framtidstro. Den gör också, att mina tankar tar nya banor. "Mama Soller" /Birgitta Svara
 6. Sanna Könönen-Wahlstedt: Tack Viggo! Om man kan lyfta fram något positivt med Covid-19 -tiden, så har man fått mer tid! Bl a för att läsa dina artiklar. Tack! Jätte intressant och lättsamt läsning igen! Ger framtidshopp! Svara
 7. Hedvig Hedenhös: Jag tror videosamtal och digitala möten är framtiden eftersom framtidens generation (millenials) är mer digital men också mer bekväm (jaget före laget). Det utesluter inte fysiska möten såklart. Men en rubrik som lyder "videomöten kommer aldrig bli framtiden" låter stenålders och referensen till att träffas av en slump känns minst lika dammig. Om samma fråga ställs till personer i lägre generationer tippar jag på att nätet eller appar är ett allt mer vanligt svar på hur man träffades. Kanske Travel news kan ha ett digitalt forum och bjuda in framtidens resesäljare, guider, ledare inom turism för att vidga vyerna. Svara
 8. Mags: Word! :) Svara
 9. Peter Hellman: Viggo Bra artikel, jag tror dock på en kombo mellan det digitala o IRL.. Ögonkontakt, smak, doft är basen för en bra kontakt med människor, svårt att få via nätet.. Kreativa personer bör mötas.. När det gäller ex musik kan det streamas o lyssnas på digitalt, men helst live. Att resa vill jag helst göra med rätt sällskap till spännande aktiviteter och resmål! Svara
  • Travel News: Tack! Att ses IRL är vida överlägset alla andra former av möten. Svara
 10. Marvinrak: that the major will should prefer to serious, mammary-threatening side. http://viaskar.com/ to get generic sulfadiazine (SilvadeneР’) motif РІ Mitigating the Svara
 11. Ronenera: " Outstanding in behalf of prognostication: And 2019. buy viagra same unearthing genotypes the way the principles evidence and can. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

12 KOMMENTARER ÖPPNA
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.