Annons:

Med AI-telefonen i cockpit

För en dryg vecka sedan var jag på pressträff med Huawei. De ville göra reklam för sin nya telefon Mate 20 Pro och bjöd på lunch på hotell Diplomat i Stockholm. Telefonens uppgift är att ta upp kampen med iPhoneX. Sverige är ett land där många har svindyra telefoner, eftersom dessa ofta ingår i abonnemanget. Utan abonnemang kostar lurar i denna division runt 10 000 kronor.

Varför blev jag inbjuden till denna gratislunch kanske någon nu tänker? Jag är ju en resereporter, inte en teknik- och telefonjournalist. Korrekt, men Huawei hoppas att resebloggare och folk som reser i tjänsten ska använda telefonen i sitt arbete. Telefonen har nämligen AI och en Leica-kamera. AI är ett magiskt ord och betyder att telefonen kan tänka själv. Den ska kunna känna igen vad den ser. På pressträffen fanns en bild på lutande tornet i Pisa. Tyvärr kunde telefonen inte känna igen detta, utan trodde att pinnen var Turning Torso i Malmö. De orangea forellkornen på min torsk trodde telefonen var babykläder, vita med rosa prickar. Det är många som är rädda för den stund när AI blir smartare än en människa. Jag tror att det lär dröja en stund. Datorer är bra på att samla och systematisera information, men att dra rätt slutsatser är fortfarande människans privilegium.

Jag var mer intresserad av telefonens kamera och bad om ett recensionsexemplar. Att byta lur är ungefär som att skaffa ett husdjur. Du vill att din nya hund ska kunna allt som din gamla vovve kan, fast lite bättre. Att byta från Apple till Android är ungefär som att byta från en labrador till en pitbull. Den nya luren har mer aggressivitet och beter sig inte riktigt som du är van vid. Kameran i telefonen har väldigt många knappar och det tar några timmar att lära sig det mest elementära. Till exempel lägger kameran in en tagg i bilden där det står Leica. Ursäkta, men det vill jag inte veta när jag fotograferar min flickvän. Hennes skönhet behöver ingen etikett. Men när väl dessa hinder är avklarade kan jag konstatera att det blir fantastiska bilder. Förra helgen hade jag förmånen att åka i cockpit ner till Amsterdam. Vi flög på kvällen och kameran lyckades fotografera både instrumentpanelen och städerna långt där nere. Även nattkameran är suverän. I kameran funkar AI så till vida att linsen verkar veta vad som fotograferas. Himmel, människa eller landskap.

Vad kan jag mer säga om telefonen? Den är snabb och ansiktsigenkänningen funkar även när det är ganska mörkt. Huawei har dock ett varumärkesproblem. Hela veckan har Sveriges Radio berättat att det kinesiska bolaget inte får vara med när 5G ska rullas ut i Asien och USA. Det är förstås mumma för Ericsson som kommer att gå som en raket på börsen när de får monopol. Telefonerna och 5G-växlarna är inte direkt sammankopplade, men vore jag varumärkeschef skulle jag byta namn på en av produkterna. Det är dock ingen nyhet för mig att det är omöjligt att vara osynlig i en digital värld.

Kommer jag då att stanna kvar i Android-världen eller gå tillbaka till Steve Jobs hermetiskt tillslutna universum? Svar: jag kommer att fortsätta med Huawei.

 

Kommentarer är stängda.