Annons:

Gud finns, SUS är bäst och Horace borde återgå till rollen som resereporter

Finns Gud? Det är en fråga jag sällan tänker på. Det är ju så självklart att Gud inte finns. Vad är bibeln? Den är i bästa fall en 2000 år gammal bok. Att det finns människor som faktiskt TROR på vad det står i bibeln är obegripligt. Det räcker ju med att läsa det första budet för att inse att Gud är dum i huvudet. Första budet i den kristna boken: “Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.” Gud är ingen stor person utan en småsint varelse som är avundsjuk på “andra gudar”. Jag menar, antingen finns det en (1) Gud som har något att säga till om eller så finns det ett gäng andra Gudar vid sidan om och varför då välja den snåla Guden? Dessutom, en Gud som är beredd att offra sin förstfödda son för “mänskligheten”. Hade jag haft valet mellan att offra mina söner eller mig själv hade jag själv gått i döden. Det tror jag att de flesta föräldrar håller med mig om. Det är sunt att älska sina barn mer än sig själv. Det är ju i kraft av dina handlingar som du visar vem du är.

Vad vill jag egentligen säga med denna attack på Gud? Svar att jag just nu mot alla odds känner Guds nåd. Jag menar, vi har haft sol och sommarvärme i mer än en vecka när jag skriver dessa rader. Det känns lika overkligt som att Gud finns.

***

På SUS pressvisning pratade en besjälad Petter Stordalen.

I helgen ägnade jag mig åt att besöka några av Stockholms nyöppnade Takbarer för att lapa sol. Som av en händelse är många av de belägna ovanpå några av huvudstadens hotell. De senare kämpar ju likt Adam och Eva med att överleva. Okej, nu överdrev jag en smula, men sant är att Stockholms hotellkapacitet ökat mer än efterfrågan i vår och att många hotellägare har förstått att deras affärsidé att hyra ut sängar måste kompletteras. Vips har vi ett gäng takbarer. Den absolut största och bästa har Petter Stordalen öppnat. Den heter SUS, Sthlm Under Stjärnorna och har plats för 1500 personer. Bakom SUS finns hotellen At Six och Hobo. Utsikten är Stockholms bästa. Maten är inte lika bra, men å andra sidan är priserna anständiga. För 135 kronor får du en grillad korv med pommes som mättar alla. När solen flödar över staden finns det inte en bättre plats. En som kanske inte uppskattar SUS lika mycket som jag är Stureplansgruppens vd Vimal Kovac. Han föll enligt egen uppgift i Dagens Industri på målsnöret i fastighetsägaren AMF:s upphandling av de två hotellen vid Brunkebergstorg. Exakt hur detta gick till har jag försökt få klarhet i genom att söka Vimal och AMF:s vd Mats Hederos, men att få dem att svara på frågor är lika lätt som att få kontakt med Gud.

***

Målning av Wilhelmina von Hallwyl.

Vad driver besöksnäringen framåt? En enda sak: rejäla satsningar. Det tänkte jag på i torsdags när statliga Hallwylska museet på Hamngatan 6 i Stockholm firade sin 80 årsdag, samtidigt som Robert Hållstrand öppnade uteserveringen på gården. Jag var välkommen på bägge tillställningarna och passade på att titta på museet för första gången. Det är omöjligt att inte bli sjukt imponerad av Wilhelmina von Hallwyl som byggde huset och samlade ihop 50 000 saker och sedan donerade alltihop till svenska staten. Wilhelmina var samtida med sin namne Wilhelmina Skogh. Få kvinnor har gjort mer för att Stockholm mer än 100 år senare är en av världens ledande metropoler. Varken von Hallwyl eller Skogh snålade när de började bygga. Den senare var den som kickade igång bygget av Forrest gård ute på Lidingö och Vinterträdgården på Grand Hôtel. Gigantiska satsningar då, men de har visat sig sjukt lönsamma sett över tid. Vad vill jag säga med detta? Snåla inte när du ska renovera eller bygga nytt. Den 31 maj berättar vi vem som får Wilhelmina Skoghs pris i kategorin bästa banbrytare Q1 2018. De nominerade är Eataly, Yasuragi, flyglinjen Sthlm-Shanghai och The Nest i Downtown Camper. Alla fyra verkar i de två Wilhelminornas anda.   

***

Gillar ordet rymdturism.

***

Horace och Liv som resereportrar.

Det finns något i Horace Engdahls självförtroende som imponerar. Med en dåres envishet håller han fast i sin stol i Svenska Akademien. Jag är övertygad om att han kommer att dra med sig den kvarvarande akademien i sitt fall. Horace är ett levande bevis på att uppdrag på livstid borde förbjudas i lag. Horace borde nöja sig med att vara resereporter på SVT:s program Liv och Horace i Europa.

***

Att någon som skickar mejl om GDPR säger sig “värna om mig” är sjukt provocerande. Jag hatar när företag ljuger. De som skickar mejl är rädda för att bryta mot lagen och bli stämda. Alla som på riktigt “värnar mig” bjuder på kaffe eller en lunch på Riche.

***

Ha en skön helg så hörs vi på måndag.

 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024