Annons:

Norwegian visar upp Dreamliner

På onsdagen visade Norwegian upp Boeings nydanande långlinjeplan, B 787 Dreamliner, i Oslo. Det är detta plan som ska göra bolagets långlinjesatsning till New York och Bangkok nästa år lönsam.

I dagsläget finns elva Dreamliners i trafik, alla baserade i Japan hos flygbolagen ANA och Japan Airlines. Norwegian blir det första reguljära flygbolaget i Skandinavien som kör trafik med det nya långlinjeplanet. Även Fritidsresor kommer via TUI-koncernens brittiska flygbolag Thomson Airways att böjra flyga långdistanscharter med planet från Sverige vintern 2013, någon månad före Norwegian.

– Dreamliner är en game changer. Det är som att jämföra ett rymdskepp med ett vanligt flygplan, sade Norwegians vd Björn Kjos när nordiska medier släpptes ombord på planet.
Det finns många unika kvalitéer i planet. Det är till hälften tillverkad i kolfiber, vilket gör den lättare än andra plan. Den får även ett lägre kabintryck. Det betyder i förlängningen mer syre och fuktighet i kabinen, som gör resan behagligare för långresenärerna. Större fönster, som kan tonas ner i nio olika steg, och eleganta bagageutrymmen som gör att man inte slår i huvudet när man reser sig upp från sätena, är andra detaljer som utmärker Dreamlinern.
Den effektiva aerodynamiken och kompositmaterialet i flygkroppen gör att bränsleförbrukningen är 20 procent längre än i dagens långlinjeplan och ger planet en längre räckvidd. Även underhållskostnaderna blir lägre. Kostnadsbesparingarna är en mycket viktig bit för Norwegians långlinjesatsning.
– Den lägre kostnadsnivån i kombination med att vi förlägger långlinjebolagets baser till Bangkok ska göra våra resor hälften så kostsamma som konkurrenternas, och det betyder att resorna ska vara hälften så dyra, sade Björn Kjos optimistiskt.
Exakt när Norwegian startar sina långlinjer till Bangkok och New York är inte klart, men siktet är ställt på mars nästa månad. När de fått exakt leveransdatum från Boeing börjar försäljningen av biljetter, vilket enligt Kjos lär bli i september-oktober.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024