Banksvindeln avslöjades när detektivbyrån Kroll, som bland annat anlitats för att reda ut Saddam Husseins ekonomiska situation, kom över en mejlväxling mellan bankens ägare och ledning.
Konkursförvaltaren anser att Glitnirs huvudägare Palmi Haraldsson och Jon Asgeir Johannesson utnyttjade sin ställning i banken för att pressa fram lån och att bankens vd Larus Welding och tre toppchefer genom att ha brutit mot Glitnirs regler orsakat banken mångmiljonförluster. Tillsammans har de sex stämts på sex miljarder isländska kronor (350 miljoner svenska kronor).
Bakom stämningen ligger en komplicerad affär som genomfördes i juli 2008. Glitnir lånade, enligt Islandsbloggen.com, ut 4 miljarder isländska kronor i samband med att FS38, ett dotterbolag till Haraldssons bolag Fons, köpte affärsmannens aktier i brittiska bolaget Aurum. Men köpet ska ha varit ett luftslott, eftersom företaget i princip inte hade några tillgångar och svaga finanser. Bolaget värderades den 1 januari 2008 till 1,4 miljarder isländska kronor. Ett halvår senare uppgavs värdet ha ökat till 4 miljarder och Palmi Haraldsson ska då ha fått 2,2 miljarder i kontanter och resterande del på avbetalning. Som säkerhet för lånet låg Fons aktier i Goldsmith, som hade ett värde på 1,5 miljarder kronor. När lånet skulle betalas tillbaka i juli 2009 fanns inga tillgångar i FS38.
I isländsk press har skadeståndskraven gett stora rubriker. Vilhjalmur Bjarnason, lektor i ekonomi vid Haskoli Islands, menar att banken rånats inifrån av sina ägare. Finansminister Steingrimur J Sigfusson menade att ”man bara gnuggar sig i ögonen och tror knappt att det är sant”.
Palmi Haraldsson, Jon Asgeir Johannesson och Laurus Welding slår dock tillbaka och menar att skadeståndskraven är felaktiga, att mejlen tagits ur sitt sammanhang och att de tuffa formuleringarna i själva verket var ett skämt. Haraldsson uppger att han själv inte tjänade något på affären utan att pengarna gick till att betala ett lån i Kaupthing.
Läs mejlväxlingen med utpressningshot i senaste numret av Travel News.