Annons:

Dagens analys av läget i reseindustrin: satsa på rekonstruktion

Det kommer inte att bli några riktade stöd till företag inom reseindustrin spår Travel News chefredaktör Viggo Cavling. Han rekommenderar krisande företag att söka rekonstruktion.

I går talade statsminister Stefan Löfven till folket via SVT. Det var ett väntat budskap. Läget är allvarligt och det handlar om att just nu stå upp för folkhälsan. Är du det minsta krasslig, stanna hemma och ska du gå ut – tvätta händerna. Jag tittade via SVT Play och kunde konstatera att statens utsändning hackade sig fram. Ett tecken i tiden det med.

Några nya besked till svenskt näringsliv kom inte och är inte heller troligt i närtid. 

Denna vecka, nummer 13, ska många företagare betala ut lön till sina anställda och knappt två veckor senare ska moms och andra skatter komma in till staten. Jag befarar att vi kommer att se en ocean av konkurser de närmaste veckorna. Speciellt i de företag som Travel News bevakar. De stora elefanterna som SAS, Scandic och Nordic Choice har en hyfsad kassa och starka ägare som kan hålla verksamheten under armarna några veckor till. Elefanterna kommer troligen att överleva på ett eller annat sätt. Scandics plan för corona som publicerades idag sträcker sig fram till den första juli. 

Jag har svårt att se att många mindre företag i reseindustrin klarar sig så länge. Krogar har oftast mycket pengar i kassan vid nyår, men pengarna ska gå till förra årets förluster. Januari till mars brukar vara tuffa månader för många krogar och kaféer. Man kör på fälgen fram till våren börjar och uteserveringar öppnar och lusten att ta en öl i solen vaknar upp ur sin vinterdvala. Men nu har det kommit in en pinne i hjulet som sitter fast. Covid-19 är en svart rullgardin. 

Men det finns en liten strimma ljus.

I dagens Travel News skriver vi om Ticmate som har valt rekonstruktion för att undvika konkurs. Rekonstruktion är något som många fler företag i reseindustrin borde överväga. Betydligt smartare än att låna skattepengar av staten och fråga hyresvärden om uppskov. Rekonstruktion innebär att man lämnar över kontrollen till Ackordscentralen och att du som företagare får några månaders respit. Tingsrätten måste godkänna din plan och därefter kan du hålla konkursen på avstånd och de anställda får lönegaranti. Finns det en hållbar och realistisk affärsidé i botten kan ditt företag överleva.

Läs mer om rekonstruktion här.

En sak är i alla fall säker efter helgen och det är att det inte kommer att bli några riktade statliga stöd till företag inom reseindustrin. 

Nu sveper den ekonomiska corona-jordbävningen över resten av det svenska samhället och när stora industrijättar som Volvo Cars och lastvagnar trycker ner pausknappen i sina fabriker och skickar hem personalen och sparkar ALLA konsulter så kommer den svenska besöksnäringen med sina knappa tre procent av vårt BNP inte att få någon specialbehandling. 

Jag skriver detta inte för att jag håller med regeringen, utan för att jag vet att det är viktigt att vara ärlig med vart vinden blåser. Reseindustrin anses inte vara en del av svensk basnäring och kommer bara att få samma generella stödåtgärder som alla andra företag. Jag önskar förstås att jag har fel. Men det tror jag inte.

4 kommentarer

  1. Sigge: Tyvärr är inte rekonstruktion ett alternativ Viggo. Försök få med dig garantiställare; resegarantier, IATA garantier och så vidare om företaget rekonstrueras...
  2. Anders P.: Bra ide för att slippa alla löner under 3 månader. Rekonstruktion godkänns omgående och då slipper bolaget hela löneansvaret, men sen då? Bolaget måste fortfarande löpande betala in hyror och ALLA kostnader från dagen för rekonstruktion, bolaget får inte sätta sig i ny skuld, och de flesta har inte likviditet med varken hyra eller löpande kostnader om intäkterna sjunker med 80-100%. Då måste rekonstruktören avbryta rekonstruktionen. Tanken är god men det är inget självspelande piano som din krönika framhåller. Sen tror jag även, att du Viggo, borde talat med Accordcentralen innan du skriver en krönika som denna. Dels för att bygga vettigare argument och förstå vad en rekonstruktion faktiskt är, men också för att jag inte tror att AC till ha 1000 pizzerior på sitt bord eller ens i telefon växeln. Det finns många andra som kan hjälpa till med en rekonstruktion än bara Accordscentralen.
  3. Hans Öberg: Rekonstruktion är en mycket bra lösning för seriösa och välskötta företag. Min rekommendation är dock att man skall vända sig till seriös och erfaren obeståndsadvokat med kunskaper om den bransch som företaget är verksamt i.
    • Travel News: Tack för bra tips.
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024