Annons:

Här släpper de inte in svenska turister

Fler och fler länder öppnar sina gränser för turism – men inte alla välkomnar besökare från Sverige. Så här ser läget ut just nu i några av svenskarnas favoritresmål i Europa.

Danmark
Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga där, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. Den svenska och danska regeringen pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Norge
Kommer att öppna gränsen för turistande danskar den 15 juni, men inte för svenskar.

Dock pågår samtal mellan den svenska och norska regeringen och ett besked om att även svenska turister är välkomna kan komma när Norge känner sig tryggt med att smittspridningen inte kommer att ta fart.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Finland
Tillåter endast nödvändiga inresor, till exempel för arbete. Landet har ännu inte gett besked om hur det blir med övriga resor i sommar.

Tyskland
Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni, samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till 29 juni. Restriktioner och eventuella karantänsregler kan se olika ut i olika delstater.

Frankrike
Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag till exempel Spanien och Storbritannien. Krav på friskhetsintyg för inresande beräknas gälla till åtminstone juli.

Sedan den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättade landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer. I Parisregionen och andra regioner som är extra hårt drabbade behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Spanien
Vill ta emot utländska turister från den 1 juli, utan krav på karantän. Landgränsen till Frankrike och Portugal planeras öppna den 22 juni.

Restriktioner för hur man kan resa inom landet väntas vara kvar till den 21 juni.

Italien
Alla EU-medborgare är välkomna sedan den 3 juni. Det finns inget krav på karantän såvida resenären ifråga inte har besökt något annat land under de senaste två veckorna. Det är även möjligt att resa mellan regioner.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt och kan ändras med kort varsel. Resor med italienska kryssningsskepp är ännu inte tillåtna.

Grekland
Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki. Slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst och flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så är testning och övernattning på anvisat hotell obligatoriskt. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller fjorton dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar, detaljer kommer att meddelas senare.

Kroatien
Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. För att komma in i landet krävs en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa. Det går även bra att besöka landet för att närvara vid en familjemedlems bröllop eller begravning.

Cypern
Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som ”kategori A”. Då tillåts även resenärer från ytterligare sex länder, ”kategori B”, som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Malta
Öppnar för turister från 18 europeiska länder den 1 juli. Svenskar är ännu inte med på listan över välkomna nationaliteter.

Portugal
Öppet för turister som anländer med flyg. Svenska medborgare med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Portugal tillåts även att passera gränsen från Spanien med bil. För resor till självstyrande Madeira och Azorerna gäller särskilda regler – två veckors obligatorisk karantän och ett ifyllt elektroniskt formulär för Madeira, samt antingen karantän eller ett negativt covid-19-test för Azorerna.

Storbritannien
Gränserna är öppna. Sedan den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor, vilket även gäller britter.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tjeckien
Öppet för resenärer från fyra grannländer. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget, där Sverige och Storbritannien för närvarande är de enda i den högsta riskgruppen. Svenskar och britter släpps, med vissa undantag, inte in i landet.

För tjecker som återvänder från de två länderna krävs coronatest eller karantän.

Polen
Ännu inte öppet för utländska resenärer, såvida de inte är gifta med en polsk medborgare eller har polska föräldrar. Alla som reser in i landet, även polska medborgare, måste isolera sig i 14 dagar efter inresa.

Nederländerna
Öppnar den 15 juni för resenärer från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island. Inresande från länder med höga infektionstal, däribland Sverige, måste tills vidare räkna med två veckors karantän efter ankomst.

Belgien
Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder, samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

Baltikum
Estland och Lettland tillåter numera fri inresa för resenärer från EU-länder där smittspridningen är begränsad. Dit hör inte Sverige. Svenska resenärer måste tillsvidare sitta i hemkarantän i 14 dagar vid inresa. Litauen öppnar sina gränser för många EU-medborgare den 16 juni, men stänger ute Sverige tillvidare. Landets regering kommer en gång i veckan att ompröva besluten om vilka länders medborgare som tillåts resa till Litauen.

Österrike
Öppnade den 4 juni för resenärer från samtliga grannländer förutom Italien. Resenärer från andra länder måste presentera ett högst fyra dagar gammalt friskhetsintyg, och den som saknar intyg måste i stället isolera sig i 14 dagar. Att resa genom landet utan stopp är tillåtet.

Landet planerar att lyfta karantänsreglerna för drygt 20 europeiska länder i nästa vecka, men enligt uppgifter till Reuters omfattas inte Sverige. Formellt beslutet i frågan tas på onsdagen.

Turkiet
Tillåter ej inresa för utländska resenärer.

2 kommentarer

  1. Anonym: I sig spelar detta ingen roll. Sverige släpper ju inte ut turister. Jag är övertygad om att UD i nära dialog med andra länder. När UD släpper avrådan kommer det också finnas samarbeten som gör det möjligt för de flesta svenskar att resa till dessa länder.
  2. Johan: Hej från Finland. Känns bra att finska regeringen inledde stränga coronaregler.