Annons:

Resenäringen i akut behov av stöd från regeringen – saknar besked

Resebyråer och arrangörer ska betala tillbaka flera miljarder kronor till svenska resenärer för inställda resor, samtidigt som försäljningen har rasat till noll. För att lösa situationen har resebranschföreningen SRF föreslagit en stödfond, men fortfarande efter en månad saknas svar från regeringen, enligt ett pressmeddelande.

– Vi behöver besked inom dagar, inte veckor, för att inte tusentals arbetstillfällen ska försvinna samtidigt som konsumenterna riskerar att bli av med sina pengar, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Coronautbrottet och UD:s avrådan från samtliga resor gör att resebranschen står helt stilla. Ett vanligt år omsätter resenäringen 60 miljarder kronor, men på grund av myndighetsbeslut har försäljningen rasat till närmare noll. Samtidigt väntar hundratusentals resenärer på återbetalning av inställda resor, men flygbolag, hotell och andra leverantörer betalar inte tillbaka till resebyråerna.

– Konsumenterna har rätt att få igen sina pengar. Nu kläms resebyråer och researrangörer mellan två sköldar. De är skyldiga att betala tillbaka till konsumenterna, men får själva ingen återbetalning från flygbolagen och hotellen. Då förlorar konsumenterna sina pengar och reseföretagen går i konkurs, säger Didrik von Seth.

För att lösa situationen lämnade SRF i början av mars ett förslag till regeringen att den omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor. Det motsvarar det förväntade belopp flygbolagen och andra leverantörer kommer vara skyldiga om dagens situation består resten av året. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden. Fonden är självfinansieras genom att resenärer de kommande 20 åren betalar en avgift på 5 kronor för en flygresa och 25 kronor för en paketresa. En liknande lösning finns redan i Danmark.

– Vi vet inte om det finns ett politiskt motstånd mot den här lösningen, eller varför regeringen dröjer med att ge besked. Får vi ingen lösning inom dagar, inte veckor, kommer vanligt folk att förlora stora summor och flera tusen anställda förlora sina jobb, säger Didrik von Seth.

Fakta – SRF:s förslag till regeringen
– SRF föreslår att regeringen omgående inrättar en fond på sex miljarder kronor, som administreras av Kammarkollegiet.
– Fondens 6 miljarder kronor återbetalas på 20 år. Det sker genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person.
– För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav.
– Resegarantinämnden bör besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.

Om SRF
Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har cirka 300 medlemsföretag som sysselsätter 7 000 anställda. De står för mer än 80 procent av svenska resebyråers och researrangörers omsättning på 60 miljarder kronor 2018. SRF arbetar för sunda konkurrensförhållanden och en positiv utveckling av den svenska resebranschen. Medlemskap i SRF innebär en kvalitetsstämpel och krav på att följa SRF:s riktlinjer och stadgar.

4 kommentarer

  1. Thomas: Är det verkligen så enkelt att reserenärer skall söka från fonden och få återbetalning därifrån? Vi som arrangör som skött oss och betalat tillbaka till kund enligt reglerna men har fordringar hos tex flygbolag? Ska vi stryka på foten till förmån för de arrangörer som håller inne med återbetalning? Känns inte rättvist. Får dessutom sedan arrangören tillbaka på sina fordringar, men behöver inte betala tillbaka till resenären, stannar ju en fet vinst hos resebolaget. Det är en svår sits för alla men det här bör lösas rättvist och inte gynna slinsare.
  2. John Doe: SRFs förslag hjälper inte i dagens situation. Lite som att tro att man kan få ersättning på brandförsäkringen man köpte efter huset brann ned.
  3. Erik: Det var ett jäkla tjat på den där människan. Sluta uppmana resebolagen att inte betala tillbaka. Om du nu är så mån om era medlemsföretag så borde du inse att om folk inte får tillbaka sina pengar så kommer de hitta andra sätt att boka sina resor istället och då kommer resebolagen lida ändå
  4. John Doe: SRFs tilltänkta fond är något som tillhör det förgågna. De kan lägga ned SRF, precis som de gjorde med resmässan i Göteborg. Bara en klubb för inbördes beundran vars betydelse minskat i och med att flertalet medlemmar inte hängt med i teknik-, digitalisering- och globaliseringsutvecklingen. Världen blivit global, precis som resebyråerna blivit globala. Krävs globala lösningar, helst utan regeringars medverkan. Och globala lösningar finns redan. På Booking.com och Hotels.com kan kunden betala sin vistelse när den väl är på vistelseorten, kunden behöver inte förskottsbetala om kunden så önskar. Så kunden gives denna möjlighet att betala några kronor extra för denna försäkringsliknande lösningen.