Annons:

Förlängd reseavrådan till 15 juni

Res inte – förrän tidigast i sommar. Utrikesdepartementet förlänger nu sin reseavrådan ända fram till i juni. – Det är en otroligt svår sits för flygbolagen, säger Jan Ohlsson, oberoende flyganalytiker.

Med anledning av coronapandemin beslutade UD på fredagen att förlänga sin avrådan från alla icke nödvändiga utlandsresor fram till den 15 juni.

 

”Nu är inte rätt tid att resa – varken in- eller utrikes”, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT via sms.

Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor. Det kan exempelvis finnas samhällsviktiga arbetsresor som bör göras ändå, har UD tidigare meddelat.

I uppmaningen sägs också att svenska utlandsresenärer – det vill säga de som har för avsikt att återvända till Sverige inom en relativt snar framtid – bör överväga att snarast återvända till Sverige. Den som är ute och reser bör hålla ”tät kontakt” med såväl flygbolag som rese- och försäkringsbolag.

UD:s tidigare reseavrådan till alla länder gjordes den 14 mars och gällde då fram till åtminstone den 14 april. En ny bedömning av läget ska göras i juni.

Det nya beskedet kommer att slå hårt mot en redan krisande flygbransch, menar Jan Ohlsson, oberoende flyganalytiker.

– Utan tvekan är detta den värsta situationen som flygbolagen någonsin stått inför, säger han till TT.

Svenska flygbolag har redan reducerat sin trafik rejält till följd av dykande efterfrågan. I mitten av mars permitterade också SAS nästan hela sin personalstyrka.

UD:s förlängning av reseavrådan kan innebära att flygbolag riskerar konkurs, tror Jan Ohlsson, men han vill inte sia om vilka som ligger närmast att falla.

– Flygbolagen inser också att när den här perioden slutar kommer inte alla att plötsligt springa ut och boka resor. Det kommer att vara en oerhört lång uppstartsperiod som också ger ökade förluster, säger Jan Ohlsson.

5 kommentarer

  1. Maria: Hej det står att det kommer slå hårt mot flygbranschen. Researrangörerna ???
  2. Travelman: Traditionella resebyråer för affärs/privat/grupp & konferensresor, researrangörer, hotell & hotellkedjor, biluthyrare, rederier, taxibolag, tågföretag, visumföretag, guider, bussföretag, alla företag omkring & på en flygplats, tex parkeringar, det blir inte många som klarar detta, det går inte bara att stänga av allting, sen har vi allt annat runt omkring som oxå påverkas. Vi svenskar är iaf inte instängda. Nu krävs ett mirakel om vår bransch inte ska försvinna helt & hållet.
  3. Krister (60): NÄR det blir en omstart hoppas jag att alla gamla tanter och farbröder tar ut sin pension och låter de unga ta över. Och håll alla norrmän borta...
  4. Per: Det är jäkligt lätt för våra politiker att sitta där och ta ett beslut över våra huvuden. Det är inte dom som står där med ett raserat företag. Nä nu är det dax att svensken använder sunt förnuft. Känner du dig orolig för din hälsa så stanna hemma. För dom ekonomiska följderna kommer bli mångdubbelt värre än följderna av viruset.
  5. Peter T: Lätt att ondgöra sig över UD’s beslut. Säg mig var det breda massorna (som kan rädda industrin) ska resa någonstans? Om inte alla hotell är stängda så är det utegångsförbud på samtliga större destinationer utomlands. Samtidigt publiceras det snyfthistorier om resenärer som känner sig bortglömda av UD när de inte blir hämtade i till exempel Perus djungel. Lite sunt förnuft skulle inte skada.