Annons:

Upprop: ”Regeringen försöker inte ens rädda reseföretagen”

Regeringen har inte bemödat sig med att sätta sig in i problematiken för reseföretagen – än mindre agera. Detta kommer att leda till ett mycket stort antal reseföretags undergång, skriver Didrik von Seth och Kent Wallstedt, Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen SRF i debattartikel Svenska Dagbladet.

Utdrag ur debattartikeln:

”Det är en kristallklar konklusion, att regeringen inte bemödat sig med att sätta sig in i problematiken. Efter fem veckors svarstid för ett särskilt akut ärende ger de alltså, istället för att svara angående stödfonden, i uppdrag till Kammarkollegiet att utreda under ytterligare fyra månader huruvida reseföretagens ställda garantier istället kan lösas via presentkort. Med en enkel fråga till Konsumentverket före sitt beslut hade de fått veta av sin egen myndighet, att resenärerna absolut endast kan återbetalas med kontanter, såvida de inte själva begär annat. Allt enligt Paketreselagen. Detta behöver alltså inte utredas.”

”SRF sänder i dagarna in en ny framställan till regeringen och önskar med detta en snar dialog med regeringen och berörda departement för att på ett konkret och lättfattligt sätt beskriva det problem som hela vår bransch befinner sig i, och som på årlig bas bidragit med 3,5 miljarder kronor i skatter och avgifter till stadskassan.”

Didrik von Seth

generalsekreterare Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen SRF
Kent Wallstedt
ordförande Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen SRF

Hela artikeln hittar du här.

11 kommentarer

 1. Erik: Didrik börjar bli rätt tjatig med sin kritik mot regeringen nu. Var var ni innan? Knappt hört talas om SRF innan pandemin men nu tar de chansen att försöka visa sida genom att komma med kritik och tala om hur saker och ting måste göras
 2. Christer: Kan ni lägga in hela artikeln så man slipper göra en provprenumeration?
 3. Johnny: Enligt artikeln i Svd så hänvisar SRF till de "fonder" som Norge och Danmark har. När jag har läst om dessa "fonder" så är det lån och inga fonder/bidrag. Jag kan ingenstans hitta information att de har en fond liknande den som SRF önskat. De ville ha en sådan fond men på grund av olika omständigheter så blev det inte av och då borde ju det Svenska förslaget inte heller bli av. Sedan skulle jag vilja att någon förklarar hur en sådan fond rent praktiskt skulle gå till. Ska resebyråerna kunna ansöka från den eller är det kunderna. Hur ska resebyråerna kunna bevisa vad man ligger ute med fodringar och vad händer om tex SAS sagt att de ska betala tillbaka, ska researrangören då i efterhand återbetala när pengarna kommer. Jag vill inte vara negativ men jag är realist och ser inte hur detta i praktiken ska gå till.
 4. Kenneth: Håller 100% med SRF. Det är nu de måste agera. En fond som resebyråer själva betalar in till 5 SEK/bokning. Just nu ett lån från regeringen, sedan självförsörjande. Får man inte tillbaka pengar från flygbolag/hotell ute i världen så kliver fonden in. Mot förmodan efter krav så , återbetals det till fonden. Om man INTE gör det här så kommer Sverige att ledas av utländska resebolag inom en snar framtid och då blir det väldigt dåligt och osäkert för kunder i Sverige. Om resebyrån sätts i konkurs så får kunden 0 idag, är det så vi vill ha tryggheten?
 5. Belsor: Nu vill man att staten ska fixa problemet medans detta redan kunde varit löst om SRF varit handlingskraftiga även innan krisen. Vad sysslade SRF med innan krisen kom?. Att bara gå och vänta på att något ska hända för att då kunna kritisera staten att de inte gör något är knappast en beundransvärd logik från SRF. Vänd inte ert eget misslyckande mot staten.
 6. Ewe Linholm: Vilka ska man rädda, Ving och Tjocke Per, knappast?
 7. Kenneth: Ewe, det är kunderna man skall rädda. Alla små resebyråer i landet där kunderna har beställt sin resa. Om de går omkull så får kunden NOLL. Har ingenting med de stora aktörerna att göra, Ving, Fritidsresor etc Det är inte dom det här handlar om. Det är ett lån vi pratar om i första skedet, ingenting som skulle belasta skattebetalare. Visst kan man rikta kritik mor SRF men i slutändan så blir det kunden som blir lidande om inget händer. så bättre sent än aldrig.
 8. Emmil: Att kunden skulle få 0 om resebyrån går i konkurs är ju sanning med modifikation. Man har ju fortfarande en viss försäkring om man betalat med kort, och kan då göra en reklamation av köpet och på så sätt få pengarna tillbaka. Även Resegarantin finns så länge resan inte blivit avbokad än
 9. Vägs ände: Detta är solklart, SRF/resebyråerna vill låna 6 miljarder för att resebyråerna ska kunna betala tillbaka till kunderna. Detta vill inte regeringen ställa upp på. När resebyrån går i konkurs betalas pengarna ut till kund, då från de pengar som byrån ställt i garanti till Kammarkollegiet.
 10. Per: Så här står det på Hallo Konsumetsida: Om din resa ställs in eller avbryts på grund av att företaget har gått i konkurs, kan du i vanliga fall få kompensation från resegarantin. Resegaranti: Om din resa ställs in eller avbryts på grund av att paketresearrangören, eller företaget som underlättade uppkomsten av det sammanlänkade researrangemanget, har gått i konkurs, kan du få ersättning från resegarantin. Om inget annat framgår av villkoren som gäller för resegarantin hos företaget, kan du ansöka om ersättning från Kammarkollegiet. Resegarantin gäller inte för reguljära flygbiljetter. Tidsfrist för att söka ersättning: Tiden du har på dig för att söka ersättning när resetjänsten ställs in får inte vara kortare än tre månader. Resegarantin gäller för: Paketresor, bestående av minst två olika resetjänster. Resetjänsterna kan bestå av transport, boende, hyrbil eller en turisttjänst. Sammanlänkade researrangemang Om du själv har avbokat din paketresa på grund av att Utrikesdepartementet avårder från resor till ditt resmål kan du inte få ersättning ur företagets resegaranti vid en konkurs. Då måste du i stället anmäla dina krav på ersättning till konkursförvaltaren. Ingenting står att man inte få ersättning vid inställd resa.
 11. MR JAMES MICHAEL: Privata långivare ger livstidskredit. Behöver du ett nödlån för att betala av din skuld eller behöver du ett lån för att förbättra ditt företag? Har du blivit avvisad av banker och andra finansinstitut? Behöver du ett konsoliderat lån eller en inteckning? Ta reda på mer varför vi är här för att göra alla dina ekonomiska problem till det förflutna. Vi erbjuder lån till personer med behov av ekonomisk hjälp som har dåliga lån eller som behöver pengar för att betala sina räkningar och investera i affärer till 1%. Jag vill använda det här sättet för att berätta att vi ger tillförlitlig och fördelaktig hjälp och är villiga att ge lån. Så kontakta oss idag via e-post: worldwideloanfirm1999@gmail.com