Annons:

Annons:

Greklands mest instagrammade resmål

Greklands mest instagrammade resmål 9.5.2019 06:53:00 | Apollo Grekland har i årtionden varit svenskarnas favorit när det kommer till semester. I år väntas nästan hälften av Apollos kunder resa till landet och det är de stora öarna Kreta och Rhodos som tar emot den största andelen resenärer. Men var och hur man reser påverkas från år till år av flera olika faktorer, inte minst Instagram, enligt ett pressmeddelande.

– Större resmål tar helt naturligt emot fler turister men vi märker också av hur trender i Greklandsresadet förändras. Det som var populärt hos en viss målgrupp för några år sedan är inte nödvändigtvis det idag. Genom åren syns hur olika öar och resmål ploppat upp som stekheta bubblare, mycket på grund av sociala mediers stora påverkan, säger Clara Larsson pressansvarig på Apollo.

Stor ökning till Epirus-regionen

I Apollos bokningsstatistik för i år syns hur Epirus-regionen med Parga, Sivota och Zagoria blir allt hetare. Att allt fler har upptäckt regionen som ligger på fastlandet i nordvästra Grekland handlar till stor del om tips från bekanta men också influencers – inte minst genom Instagram. I år syns också en Bachelor-effekt, dejtingserien spelades nämligen in i regionen under förra året och de romantiska vyerna gjorde att både Googlesöket och sommarbokningarna till Epirus-regionen ökade rejält.

Kykladerna toppar Instagram-listan

Kykladerna, Greklands mest instagrammade ögrupp, är ingen bubblare – den har länge varit en storfavorit som visar upp det pittoreska Grekland med vitakalkade hus, blåa fönsterluckor, väderkvarnar och sällan skådade solnedgångar. Ögruppen med Santorini och Mykonos i spetsen lockar turister från hela världen och de närliggande mindre öarna Naxos, Paros, Milos och Antiparos är omåttligt populära – vilket syns tydligt i det stora antalet Instagram-poster från öarna.

Idag använder 38 procent av svenskarna Instagram dagligen och det är det snabbast växande sociala mediet*. Kanalen har idag ett stort inflytande över såväl svenskarnas inspiration som konsumtion.

– När man ser till Greklands mest instagrammade resmål så hänger det bra ihop med vår egen bokningsstatistik, men såklart även trender i omvärlden. Öarna Skiathos och Skopelos har verkligen fått ögonen på sig efter den första Mamma Mia-filmen som spelades in där. Men vill man vara en early adopter är det inte en dum idé att spana in öarna lite längre ner på listan… dit så många inte hittat ännu. Det finns många oslipade Greklandsdiamanter som ligger och väntar på att bubbla uppåt på listan – hidden gems är nämligen det mest trendiga du kan posta på sociala medier idag, säger Clara Larsson.

 1. Santorini 5 m
 2. Mykonos 3,4 m
 3. Kos 2,1 m
 4. Zakynthos 717 k
 5. Kreta 657 k
 6. Rhodos 589 k
 7. Paros 547 k
 8. Naxos 447 k
 9. Skiathos 369 k
 10. Milos 316 k
 11. Samos 288 k
 12. Parga 159 k
 13. Korfu 154 k
 14. Karpathos 151k
 15. Skopelos 128 k
 16. Athen 112 k
 17. Symi 112 k
 18. Antiparos 109 k
 19. Kalymnos 98,9 k
 20. Paxos 84,7 k
 21. Lefkas 69,4 k
 22. Leros 46,7 k
 23. Sivota 40,5k
 24. Zagori 23,9 k
 25. Tilos 16,4 k
 26. Pserimos 8072

*Enligt rapporten Svenskarna och internet 2018.

**Listan baseras på antalet bilder under respektive hashtag – med den svenska stavningen. Urvalet av resmål i listan är gjort av Apollo. Resultatet påverkas om stavningen är densamma på andra språk eller ej – samt om namnet är ett vanligt förekommande ord.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.