Efter invasionen i Ukraina för över ett år sedan införde Västeuropa och USA sanktioner mot Rysslands luftfart ut. Leverantörerna av jetplan, främst Airbus och Boeing, förhindrades att göra affärer med Ryssland. Två femtedelar planen ägdes av utländska leasingbolag som krävde tillbaka sin egendom.
Ryska flygbolag kan inte flyga till USA, Västeuropa och allierade länder, men har utökat trafiken till Thailand, Turkiet och Förenade Arabemiraten, och före detta sovjetrepubliker som Armenien, Kirgizistan och Tadzjikistan.
I dag sker cirka 1 100 dagliga inrikesflyg, en minskning med bara cirka 15 procent från ett år tidigare – en mycket mindre minskning än vad man förväntat sig efter sanktionerna.
För att hålla igång flygsektorn stoppade Kreml flygbolagen från att lämna tillbaka de hyrda planen till sina utländska ägare och flygbolagen uppmuntrades att omregistrera dem i Ryssland.

Så många jetplan fortsätter att flyga, även de är avskurna från tillverkarnas mjukvaruuppgraderingar och underhåll. Förutom dagliga inspektioner krävs mer omfattande service efter cirka 200 flygningar, och större genomgångar regelbundet.
Boeing säger att de inte har tillhandahållit delar, underhåll eller tekniskt stöd till Ryssland sedan början av förra året, i linje med sanktionerna. Airbus vd Guillaume Faury sa den 16 februari att företagsdata visar att ryska flygbolag flög hans företags plan mer under andra halvan av 2022 än de gjorde före pandemin.
Även om de börjat höra om svårigheter att hålla flygplan igång i brist på saknade komponenter.
Men för att fortsätta flyga köper ryska flygbolag delar från ”vänliga” länder och har flyttat komponenter från ett flygplan till ett annat, sa Kremls flygtillsynsmyndighet till den ryska affärsdagstidningen RBC den 1 februari.
Tillsynsmyndigheten godkände i februari ett avtal med ingenjörsföretaget Global Jet Technic i Dubai, som säger att det utför rutinmässiga inspektioner före flygning på Airbus- och Boeing-jetplan som flygs av ryska flygbolag.

När ryska flygbolag plockar av flygplan på delar, krymper flottan, donatorflygplanen kommer att sakna komponenter som behövs och sanktionerna innebär att flygbolagen inte kan köpa certifierade delar för att ersätta dem. Flygbolag måste logga varje komponent som de reparerar eller byter ut, tillsammans med dokumentation av varifrån de använda delarna kommer. Flygexperter menar att många ryska plan nu troligen saknar denna detaljerade information, vilket gör dem i praktiken omöjliga att sälja vidare.
Irans erfarenheter visar att ett odokumenterat underhåll inte är hållbart på sikt. Årtionden av sanktioner har lämnat Iran med inaktuella flygplan och dystra säkerhetsresultat. De förlitar sig på mellanhänder för att överbrygga restriktioner och skaffa reservdelar och ibland hela flygplan.
Rysslands situation är mer komplicerad eftersom dess flygbolag mestadels flyger nyare modeller, säger John Strickland, flygkonsult i London, till Bloomberg.
– Det är toppmoderna flygplan som skiljer sig från de äldre, tidigare generationens plan som Irans flygbolag trafikerar. Ryska flygbolag använder sannolikt alla de initiativ de kan för att hålla sina flottor flygande, men det kommer att bli svårare, säger han.
Det ryska Aeroflot var en gång världens största flygbolag, och Sovjet hade tillverkare som Tupolev, Ilyushin och Sukhoi som byggde flygplan. Det finns ryska företag i dag som tillverkar modernare flygplan, som det 100-sitsiga Sukhoi Superjet, är även de planen beroende av västerländska leverantörer för motorer, flygelektronik och landningsställ – även om ett projekt för att ersätta med lokala komponenter pågår.

Ett annat mål med sanktionerna var att isolera Ryssland, men det har också haft blandat resultat. Ryssland har stängt sitt luftrum för västeuropeiska och amerikanska flygbolag, vilket tvingar flygplan att göra långa och dyra omvägar för flyg till Asien. Men det är fortfarande öppet för flygbolag från ”vänligare” länder som Förenade Arabemiraten. Ryska flygplatser trafikeras i dag av cirka 270 internationella flygningar dagligen jämfört med 300 för ett år sedan, konstaterar Cirium.
– Det är uppenbart att sanktionerna inte fungerade som västvärlden trodde att de skulle göra, och den globala flygindustrin läcker mer än någon trodde. Ja, säkerheten kommer att försämras ju längre dessa sanktioner pågår, men det kommer uppenbarligen inte att stoppa anslutningarna inom Ryssland och från Ryssland, säger industrikonsulten Richard Aboulafia till Bloomberg.