Annons:

Krisande Norwegian: Kassan slut om två veckor

Norwegians kassa sinar och kommer att vara slut före mitten av maj om räddningsplanen inte godkänns. Det skriver flygbolaget i en uppdatering, enligt flera medier. Norwegian betalar just nu bara de absolut viktigaste fakturorna, vilket innebär att de månatliga kostnaderna har reducerats från cirka 3 miljarder till 100–300 miljoner kronor. För närvarande används bara sju flygplan medan 95 procent av flottan står på marken på grund av coronapandemin. Senast den 30 april måste Norwegians långivare ta ställning till erbjudandet om att omvandla sina lån och leasingavtal till Norwegian-aktier. Det skulle i sin tur ge bolaget en möjlighet att få tillgång till statligt garanterade lån på 2,7 miljarder kronor, skriver TT. Krisplanen skulle samtidigt innebära att Norwegian i framtiden kommer att ägas till nära 95 procent av dagens långivare och leasingbolag.

Krisande flygbolaget Norwegian meddelar en nyemission och uppdaterar villkoren i det nyligen lagda krispaketen.

Som tidigare är planen att Norwegians långivare ska växla skulder till aktier i bolaget. Förhoppningen är att 1,2 miljarder dollar växlas på detta sätt och då blir 5,2 procent av flygbolaget kvar till de nuvarande aktieägarna. Resterande 94,8 procent får långivarna.

Nyemissionen som nu meddelas är på 400 miljoner norska kronor. Emissionen görs för att ta del av ett räddningspaket på 2,7 miljarder norska kronor från norska staten som kräver att Norwegian lägger in ett minimum på 300 miljoner i paketet för att vara med och dela risken.

I förra veckan rapporterade norska medier att svenska småsparare har tankat Norwegian-aktier i krisen och i grupp nu är en av de största ägarna.

En kommentar

  1. Josef K: Det här bolaget i USA, de som självklart visste om felen med nödsystemen men lät 350 personer dö innan de blev tvingade att grounda sina Max-maskiner; hur många miljarder är de skyldiga Norwegian?