Annons:

Podcast-intervju med Air Gotlands vd Tiina Mykkänen: Om sju år har flyget återhämtat sig efter corona

Travel News träffar en nybliven flygplatsdirektör som fick jobbet för att hon helt saknade kunskap om flyg. Nu ska hon slå ut fyra kanske fem konkurrenter som flyger mellan Stockholm och Visby.

Sedan sex månader tillbaka är Tiina Mykkänen vd på Sveriges färskaste flygbolag: Air Gotland. För närvarande flyger bolaget bara mellan Visby och Stockholm, men planen är att snart växla upp till Göteborg och Malmö. 

Tiina Mykkänen har tidigare varit vd på Gotlands Media och före det var hon turistchef i Uppsala. Hon var vd för det helägda kommunala bolaget som skötte turism och varumärkesfrågor. I sju och halvt år veckopendlade hon från Visby till Uppsala. 

– Jag kan flyget utifrån kundens perspektiv. 

Berätta om besöksnäringen i Uppsala?

– Turismen ser väldigt annorlunda ut i olika kommuner och destinationer. I Uppsala är det mycket affärsresande med kongresser och konferenser.

Att starta ett nytt flygbolag mitt i corona-tider kan tyckas som totalt vansinne. 

– Idén kom upp eftersom det finns fem personer som var med och startade Sverigeflyg. De har träffats en gång om året och undrat: ska vi starta på nytt? Svaret har varit nej. Det funkar tillräckligt bra fortfarande. Deras fokus har varit Gotland. Sen kom corona och priserna stack upp. Antalet avgångar gick ner. På skärtorsdagen hade de en videokonferens och sa: “nu kör vi”. Strax efteråt kontaktade de mig. Jag stod i hallen på väg till Stockholm för att skriva på för ett annat jobb och svor över det faktum att jag var tvungen att sova över i Stockholm för att ta ett möte. Då ringde Pigge och frågade om jag vill ha ett jobb. På den vägen är det. 

Ett av villkoren för anställning var noll kunskap om flyg. Tiina Mykkänens och Air Gotlands prognos är att det kommer att ta sju år för flyget att komma ikapp 2019 års siffror.

 

En kommentar

  1. Urban: Då delar hon den okunskapen med Viggo Cavling som inte visste nåt heller om resebranschen när han kom till Travel News.