Annons:

Dresscode på kvällsmiddagen på Mallorca

Turisterna återvänder och allt är väl underbart? Eller? Nja, på Mallorca reagerar man över att vanorna att vara fulklädd eller rent av oklädd på kvällsmiddagen också återvänt och kräver nu en dresscode. Text: Janne Sundling

Romantiska middagar vid Medelhavet där de vid bordet sitter i t-shirts med texten ”Ät mera gröt”, urtvättad Barcelona-tröja eller med bar överkropp – inte så tilltalande. Lägg till en allt annat än dämpad berusning.

– På dagtid är det mer flexibelt, men på aftonen kör vi nu med nolltolerans, säger Juan Miguel Ferrer till The Guardian, som leder branschorganisationen i Palma Beach.

De kommer framöver kräva att kvällsgästerna är ordentligt klädda. Fotbollströjor, ärmlösa linnen eller knappast några kläder alls får Nej tack! i Palma Beach-reglementet.

– Det vi försöker kommunicera är bara att folk kan ta ett bad och byta kläder i stället för att komma direkt från stranden eller efter att ha druckit hela dagen, säger Ferrer.

Mallorca har länge kämpat med sitt epitet som ”grisfestdestinationen” och turismen på ön har också förändrats. Men inte helt. Och efter pandemin menar man på många turistorter att beteende återgått inte till det 2019 utan snarare 1969 eller 1979.

I Tyskland har man till exempel uppmärksammat medlemmarna i en bowlingklubb på resa som satte eld på ett utetak på en restaurang, vilket ledde till omfattande skador och rökförgiftning. Åtta bowlare har nu suttit häktade i en månad, åtalade för mordbrand, utan möjlighet att släppas mot borgen.

I en gemensamt arbete försöker nu Mallorca, Menorca och Ibiza sokm tillsammans har 625 000 hotellsängar på en befolkining av 1,2 miljoner arbeta fram en plan för begränsning av turismen och dess effekter. Till en del utflyktsmål ska man till exempel inte kunna ta bil utan får färdas med buss.

4 kommentarer

  1. Eri: Den där planen för att begränsa turismen och dess effekter är bara ca 20år för sen. Men jag förstår tanken. Mallorca är mer europeiskt än spanskt, och de svenskar som åker dit för att ”det är precis som hemma” är just orsaken till det. Jag åker utomlands för att INTE ha det som hemma.
  2. Jean-Claude: Mallis är och förblir ett relativt primitivt resmål, som man försöker sminka med några ”designhotell”. Men infrastrukturen är värdelös. Bilavstånd överallt, avloppslukt överallt, inte minst på de få golfbanorna och extremt överprisat på de få ”fancy ” strandklubbarna. Franska rivieran vinner alla deltävlingar med 10-0.
  3. Mallorcabo sedan 30 år: Jean-Claude: Du har absolut ingen aning vad Du pratar om. Bara palma stad har ca 80 designhotel, som är en fantastisk stad, sen finns fler design hotell ute på ön. Vi har 10 Michellin restauranger, vi har underbar natur med kritvita ständer, kristallklart vatten, byar med hög kvalite på restaurangerna och barerna som är extremt prisvärda. Jag skulle kunna räkna upp 50 pärlor på vårt vackra Mallorca. Ja, i delar av arenal har de haft problem med avloppsvatten när vi haft skyfall, ja vi har för många bilar under de värsta 10 veckorna, vissa golfbanor har valt att följa en grön linje och inte bara forsa ut färskvatten under vissa perioder. Bilavstånd till allt???finns massor med ställen där man kan bo vid havet och bara strosa runt på kvällen till alla bara och restauranger. Klart det finns en del strandklubbar där priserna ligger mellan 10--40 Eur för en solsäng. Men det är ju frivillgt. Du kan inte ha sett mycket av Mallorca? Jag skulle kunna göra en lång lista med negativa saker på Franska Rivierna men har ingen lust att gå där. Du är säkert färgad med tanke på ditt namn och man skall vara patriotisk men till en viss grad.
  4. Anonym: Både Jean-Claude och Mallorcabo har åsikter värda att respektera. Men man måste nog medge att det är lite artskillnad mellan Mallorca och franska rivieran. Men det avspeglar ju sig i bostadspriserna. Mallorcas ”vita” stränder har ”baja-major” och ganska sunkiga s k ”gamla stan”. Rivieran har alltid haft jordklotets högsta status och skapat historia. Men, och det är viktigast, där man har trevligt vinner alltid, oavsett priser och status. Njut av livet.