Annons:

Flygplan körde på fågel – tvingades återvända till Arlanda

Ett passagerarflygplan på väg till New York kolliderade vid lunchtid med en fågel strax efter start från Arlanda. Ett större antal polispatruller beordrades till platsen i samband med larmet.

”…som en säkerhetsåtgärd valde man att flyga tillbaka”

Planet är av typen Boeing 767 och hade 179 personer ombord. Enligt flygspårningsappen Flightradar var Deltaplanet på väg till New York.

Flygplanet krockade med en fågel, enligt uppgifter på polisens hemsida, men den uppgiften vill Swedavia varken dementera eller bekräfta.

”Det är inga uppgifter som jag har i nuläget. Det som hände är att under flygningen gick ett varningslarm som indikerar att något är fel, och som en säkerhetsåtgärd valde man att flyga tillbaka”, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia.

Flygplanet tvingades åka ut över vattnet för att dumpa bränslet innan det återvände till flygplatsen. Omkring klockan 11.20 hade planet landat på Arlanda igen.

”De passagerare som var ombord är oskadda och tas om hand av personal på flygplatsen”, säger Wärring.

Övrig trafik ska inte vara påverkad av incidenten.

Boeing 767-300ER

Det kan räcka med en fågel för att ett plan ska bli så skadat att det behöver avbryta flygningen.

– Är det en gås så kan den göra rätt stor skada. Träffar fågeln motorn så blir den sönderhackad och det förstör turbinbladen. Det kan också skada längre bak på planet om delar lossnar, säger flygexperten Jan Olsson till DN.

Slår fågeln mot nosen på planet kan den skada radarn. Det kan också bli skador på rutan vid cockpit eller bucklor på vingen om det är där kollisionen sker.

– Allt det innebär att man måste ned på marken, men leder väldigt sällan till dödsolyckor, säger Jan Olsson.

Kommentarer är stängda.