Annons:

Regeringens omsättningsstöd missar resenäringens behov

Regeringen presenterade i dag ett stöd för fasta kostnader till företag som förlorat minst 30 procent av sin omsättning. Stödet missar helt resenäringens största behov, att få hjälp att betala tillbaka flera miljarder kronor till svenska resenärer för inställda resor, skriver SRF i ett pressmeddelande.

– Det är bra att regeringen hjälper företag som sett sin omsättning rasa, men för resenäringen är det ett slag i luften. Resebyråer och researrangörer är skyldig att betala tillbaka pengar till sina kunder för inställda resor, men får själva inte betalt av flygbolag och hotell. Förslaget missar konsumenternas och resenäringens behov, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschföreningen SRF i ett pressmeddelande.

Regeringen och samarbetspartierna föreslog i dag ett stöd för fasta kostnader till företag som tappat minst 30 procent av omsättningen. Coronautbrottet och UD:s avrådan från samtliga resor gör att omsättningen i branschen är nu nära noll, mot normalt 60 miljarder kronor per år.

Samtidigt väntar hundratusentals resenärer på återbetalning av inställda resor, vilket de enligt lagkrav ska få inom två veckor. Men flygbolag, hotell och andra leverantörer betalar inte tillbaka till resebyråerna.

– Konsumenterna har rätt att få tillbaka sina pengar. Nu sitter resebyråer och researrangörer i kläm och går mot konkurs. För resebranschen är det här en katastrof av episka proportioner, säger Didrik von Seth.

För att lösa situationen lämnade SRF i början av mars ett förslag till regeringen om en självfinansierande fond på sex miljarder kronor, som inte belastar skattebetalarna. Resenärer som har rätt till återbetalning ska kunna få pengar ur fonden. Sex miljarder motsvarar det förväntade belopp flygbolag och andra leverantörer kommer vara skyldiga om dagens situation består resten av året.

– Vi behöver besked inom dagar, inte veckor, för att inte tusentals arbetstillfällen ska försvinna samtidigt som konsumenterna riskerar att bli av med sina pengar, säger Didrik von Seth.

Danmark har infört en fond av samma typ som SRF föreslår. I Norge har man förlängt reseföretagens tidsfrist så att de får tre månader på sig att betala tillbaka resenärernas pengar.

– Vi vet inte om det finns ett politiskt motstånd mot den här lösningen, eller varför regeringen dröjer med att ge besked, säger Didrik von Seth.

6 kommentarer

  1. Erik: 😴. Då var han igång igen..
  2. Nicklas Lautakoski: Erik, bemöt förslaget med argument istället för meningslösa kommentarer...
  3. Erik: @Nicklas. Han har tjatat om det här i månader nu. SRF är en uttjänt förening som inte fyller något syfte längre. Att han dessutom uppmanar resebolagen att inte återbetala sina kunder är ännu mer anmärkningsvärt. Man kräver också en fond, som ska täcka kostnaderna för resebyråerna. Var har dessa idèer varit innan?. Hade det vart lite GO i SRF så hade detta redan varit implenterat sedan längem Nu när krisen kom som ett slag i ansiktet så tycker han staten ska fixa detta i en handvändning
  4. David Lundqvist: Staten bör ge Kammarkollegiet ett extraanslag, så att reseköparna kan yrka ersättning därifrån stället. Gör ingen fond som stimulerar flygandet i framtiden.
  5. Mats: Vårt reseföretag Golf world travel svarar inte specifikt vad som gäller för vår resa utan hänvisar bara till sin hemsida. Jag har varit i kontakt med golfhotellet i Spanien dit vi skulle åkt i april (flyg har vi bokat själv) som säger att de Inte har fått pengar från Gwt för vår resa. Oj, oj! Gwt har inte betalt något för oss, utan har våra pengar, som de vägrar betala tillbaka. Seriöst företag ☹️
  6. Pelle: @Erik: Regeringen har fått ett konkret förslag att ta ställning till och till skillnad mot exempelvis restaurangbranschen så är fonden självfinansierad. Dina argument faller på sin egen orimlighet eftersom researrangörerna måste betala allting dubbelt. De stora bovarna är flygbolagen som bryter mot lagen i första läget. Dessutom sågar du ett konstruktivt förslag som räddar privatpersoners pengar, researrangören OCH deras anställda. I förlängningen även många sköna skattekronor in till staten.