Annons:

1 procent av svenskarna är villiga att ge upp sitt resande

I Resias årliga Resiabarometer som görs tillsammans med Kantar SIFO ställdes frågan vad svenskarna främst är villiga att göra för att minska sin klimatpåverkan. Högst upp på listan med hela 41 procent hamnade att återvinna i större utsträckning. Att sluta resa var det endast 1 procent av svenskarna som svarade, 59 procent menar dock att de är beredda att ändra sina resvanor.

62 procent av Sveriges kvinnor är beredda att ändra sina resvanor för att minska sin klimatpåverkan. Bland männen är samma siffra 55 procent. Ser man till de som svarat att de inte är villiga att ändra sina resvanor alls är siffran nästan dubbelt så hög hos männen som hos kvinnorna. Åldersmässigt är siffran högre hos de i den yngre gruppen. Minst villig att göra förändringar är man i den äldsta gruppen (56-79 år).

3 kommentarer

  1. Tomas: Rätt rubrik borde vara att 59% av svenskarna vill ändra sina resvanor. Det är sensationellt och hoppingivande. Att fler väljer bort långresor med flyg t ex och besöker fler närliggande resmål. Inte konstigt att flyget i Sverige minskar, men konstigt att man inte tänker om när det gäller planeringen av nya flygplatsinvesteringar.
  2. Helena: Stora politiska beslut är det enda som "biter". Ingen(för få) vill frivilligt sänka sin levnadsstandard. En reseransonering skulle få "atmosfäriska" störningar. En effekt ingen(för få) går med på. Vi lever i nuet, klimat-neutralt 2050, tjena! David Wallace-Wells skrev i DN (10mar19) om klimatkrisen som en annalkande katastrof och att rädslan kan vara det som räddar oss. The European Commission calls for a climate-neutral Europe by 2050. https://ec.europa.eu/clima/policies/transport/aviation_en
  3. Anonym: "Ryssen kommer", "kärnvapenkriget är snart här", är några hot mot oss genom tiderna. Tisdagen den 25 januari 1972 skrev DN att vi enligt FNs miljövårdschef endast har 10 år på oss att hejda katastrofen. Naturen gjorde inte som FN tyckte!
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024