Annons:

Annons:

Bilen dominerar svenskarnas resande i höst

Bilsemestern fortsätter att vara det populäraste alternativet när höstlovet närmar sig enligt ett pressmeddelande. Och även i vardagen är bilen det färdmedel som allra flest svenskar väljer att resa med, men var fjärde skulle vilja cykla mer. Det visar Sifos färska undersökning om svenskarnas syn på mobilitet i höst gjord på uppdrag av Avis.

Den pågående pandemin har haft stor påverkan på svenskarnas resvanor. Hemmajobb har gjort att resorna i kollektivtrafiken minskat kraftigt och hemester blev lösningen för de flesta under sommarens ledighet.

Sifo har på uppdrag av Avis undersökt hur svenskarna planerar att resa i höst både i vardagen och på semester.

Undersökningen visar att bilen är det dominerande transportsättet, fler än sju av tio, uppger att bilen är det färdmedel som kommer användas främst i höst. Det är också tydligt att många fortsätter att försöka undvika kollektivtrafiken, då cykeln är populärare än buss, tåg och tunnelbana.

Undersökningen visar att drygt 31 procent uppger att de kommer resa mindre i vardagen än i våras, medan knappt 20 procent uppger att de kommer att resa mer. Här finns en tydlig skillnad mellan åldersgrupperna, där de mellan 20 och 34 år i dubbelt så stor utsträckning säger att de kommer att resa mer (24 procent) än de som är mellan 50 och 65 (11 procent).

”De resemönster vi såg under våren kommer att hålla i sig även i höst då många fortsätter att jobba hemma och minimera sina resor i kollektivtrafiken. Vi ser också ett ökat behov av att kunna resa med egen bil och av längre hyresperioder. Efterfrågan på vår tjänst Minilease är fortsatt stor eftersom många ser det som ett bra sätt att få tillgång till en egen bil utan göra en stor investering eller binda upp sig för under flera år. Biluthyrning har en unik position för att ge kunderna en säker, flexibel och pålitlig mobilitetslösning”, säger Andrew Smith, Sverigechef på Avis i ett pressmeddelande.

Sommarens tydliga trend med semester i Sverige ser ut att hålla i sig nu när det snart är dags för höstlov. Ungefär var fjärde planerar en semesterresa under hösten, och tre av fyra planerade resor kommer att ske i Sverige. Precis som under sommaren blir det bilsemestern som blir det flest kommer att välja. Det är mer än dubbelt så många som väljer bil framför flyg eller tåg.

”Efterfrågan på hyrbilar inom Sverige var historiskt stor den senaste sommaren och vi förväntar oss samma trend kommer att fortsätta i samband med ökad efterfrågan på hemester och resor inom landet”, säger Andrew Smith.

Undersökningen baseras på 1 053 intervjuer med allmänheten 20-65 år, genomförda i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade onlinepanel. Intervjuperiod: 7-10 september 2020.

Kommentarer är stängda.

Senior Sales Operations Agent to Qatar
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021
Visitnorway söker en Branschspecialist
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.