Annons:

Annons:

Birka säger upp all personal

Birka Cruises meddelar under tisdagen att man sätter in ytterligare krisåtgärder och besparingspaket för att säkra verksamheten på sikt. Bakgrunden är att man vill förbereda sig på att coronakrisen kan komma att bli långvarig och resandet därmed inte kan starta upp, enligt ett pressmeddelande.

— Vi står sedan mitten av mars helt utan intäkter eftersom det inte är möjligt att upprätthålla vår trafik. I nuläget är alla våra resor fram till den 15 juni inställda utifrån svenska UDs reseavrådan. Det råder dock stor osäkerhet kring hur länge den här situationen kommer bestå och när vi kan återuppta vår verksamhet igen. Vi har sedan tidigare genomfört ett antal åtgärder för att sänka våra kostnader, men behöver även vara förberedda om situationen skulle komma att bli långvarig och resandet därmed inte kan starta upp. Som en åtgärd har vi därför idag meddelat berörda att vi kommer verkställa vårt tidigare varsel om uppsägningar av personal på grund av arbetsbrist. Totalt berörs 358 personer inom bolagets verksamhet (35 landanställda inom Birka Cruises och 323 personer ombord på M/S Birka Stockholm, anställda av Rederi Eckerö Sverige AB) Birka Cruises ägs av åländska Eckerökoncernen.

I koncernens finska delar av verksamheten finns andra, mer flexibla möjligheter att heltidspermittera personal och sänka kostnaderna, men då detta inte är möjligt i Sverige är vi dessvärre tvungna att ta till denna åtgärd istället, säger Tomas Karlsson, VD för Birka Cruises.

— Vi förstår att detta beslut är drastiskt och påverkar våra medarbetare vilket vi verkligen beklagar. Just nu ligger dock hela vårt fokus på att ”rida ut stormen” som cornakrisen har skapat och säkra företagets överlevnad och arbetstillfällen på sikt. Rederinäringen och den övriga turism- och resebranschen är i oroliga tider extra utsatt och därför behöver vi i nuläget vara proaktiva och ta till alla insatser som står till buds. Vår absoluta förhoppning är dock att så snart som möjligt kunna dra tillbaks uppsägningarna och starta upp vår trafik igen.

Åtgärderna börjar gälla ombord från den 24 april och den första maj för personalen i land. Uppsägningsavtalen är från en månad upp till ett år.

— Vi vet att många känner sig tryggare på hemmaplan i oroliga tider och ser därför att resandet inom Sverige och närområdet kan ha en chans återhämta sig snabbare än övrigt resande när vi väl kommer in i en mer normal situation igen. Just nu ligger vårt fokus dock helt på att ta hand om de medarbetare som berörs, avslutar Tomas Karlsson.

I nuläget är samtliga avgångar med Birka Cruises inställda fram till 15 juni. Alla berörda kunder kommer att kontaktas personligen och erbjudas fri ombokning till en avgång längre fram, eller att boka av sin resa med full återbetalning. Avgångar längre fram i tiden berörs i nuläget inte, men om ytterligare ändringar i trafiken görs kommer även dessa kunder att kontaktas.

Kommentarer är stängda.

På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.