Annons:

”Det värsta ligger framför oss”

Podcast-intervju med David Halldén, vd på Elite Hotels. "Vi hoppas att det kommer att lindra sig något till sommaren. Men vi förbereder oss på ett april där vi kommer att se tillbaka på mars och säga vi hade det rätt bra då. Och vi förbereder oss på ett maj där vi ser tillbaka på april och säger där hade vi fortfarande folk som bodde på våra hotell. Vi förbereder oss på det värsta, men vi hoppas på en vändning till sommaren."

Lyssna här.

Travel News träffar David Halldén på Elite Palace Hotel på S:t Eriksgatan i Stockholm. Elite är Sveriges tredje största hotellkedja efter Scandic och Nordic Choice med 32 Elite Hotels och sju Bishop Arms hotell. I koncernen ingår också pubkedjan Bishop Arms. Företaget ägs till hundra procent av grundaren Bicky Chakraborty med familj, han var vd från 1980 fram till för två år sedan när David tog över rodret.  

Vi befinner oss mitt i corona-epidemin. Kan vi få en lägesrapport från dig? 

– Vi har alla sett att besöksnäringen tar stryk. Vi och andra hotell tar mycket stryk. Beläggningen i Stockholm just nu är knappt tio procent. Beläggningen ute i landet är lite bättre. Det varierar mellan tio och upp till trettio procent. Det är katastrof. För oss, för hela hotellnäringen och restaurang- och pubnäringen. 

När förstod ni vart vinden blåste?

– Vi började att se en effekt redan i februari redan när internationellt resande började störtdyka. Sen såg vi att grupper och stora konferenser började boka av i slutet på februari. I början av mars såg vi att det svenska resandet började påverkades ordentligt. Sedan knappt två veckor har påbokningen tagit slut. Vi är på väldigt låga nivåer. 

Vad är er strategi nu? Ska ni hålla alla era enheter öppna? Har ni varslat och permitterat?

– Förra veckan gick vi ut med ett stort varsel som ligger och förhandlas. Vi varslar nästan hälften av våra medarbetare runt om i Sverige. Vi permitterar också stora delar av våra medarbetare. Vi kommer att stänga ett par hotell på orter där vi har flera hotell. För tillfället planerar vi att stänga sex hotell av 32. 

Hur länge kan ni härda ut med en beläggning på tio procent?

– Frågan är berättigad. Hur länge? Och svaret är rätt länge på tio procents beläggning. Bicky har från början alltid velat ha en god ekonomi. Han har varit med om tidigare kriser. Likviditetsmässigt ser det bra ut för oss för tillfället. Vi har förmånen att äga majoriteten av de fastigheter vi verkar i. De är lågt belånade. Vår uthållighet är relativt till andra i branschen väldigt bra. Sen hänger allt på hur länge detta pågår. Vi ser inte att vi kommer tillbaka till tidigare nivåer på ett och ett halvt år. Vi tror att detta kommer att ge påverkan i besöksnäringen och hotellbranschen under lång tid framöver. Vi räknar inte att komma tillbaka till tidigare nivåer 2020 och första halvåret 2021. 

Ni driver också en pubkedja Bishop Arms. Hur mår den i kristider?

– Förhållandevis bra. Vi påverkas också, vi ser en starkt minskad försäljning även där. Men Bishop Arms har tendensen att i dåliga tider gå bra. Vår förväntansbild är att när väl den värsta effekten av corona lägger sig och vi kan börja träffas igen – då har vi stor tilltro att Bishop Arms hämtar sig snabbt. Jag tror det tar längre tid för logi och besöksnäringen. 

Hur tror du att olika delar av näringen kommer att drabbas. Vi pratade innan intervjun om Stureplan och premiumsegmentet. Vad tror du om detta?

– Tittar du på innerstadskrogar och hotell så tror jag de kommer att drabbas värst i det här skedet. Det finns en större förmåga hos kvarterskrogar och liknande att hitta en kundskara som kommer och köper. Vi ser att våra destinationshotell som är utanför de större citykärnorna, att de faktiskt går bättre. Folk som inte kan åka iväg på semestern väljer att ta en helg och köra en staycation i “vår egen stad där vi känner oss trygga”. Innerstadskrogar, pubar och hotell kommer att få den tuffaste smällen inom närtid. 

Vad tror vi om affärsresandet och bokandet av konferenser. Flyttas de fram eller bokas av?

– Både och skulle jag säga. Vi tror att mycket skjuts på framtiden. Om hösten kommer igång kan den bli bra. Men vi tror egentligen att det kommer att bli lite mindre av den typen av affärer framöver. Vi har pratat med Swedavia. De räknar inte med att flygtrafiken återgår till det normala under 2020 och början av 2021. De tror på max 70 procent av den gamla kapaciteten. Affärsresandet och kongresser kommer att vara lägre än förut. 

Ni skickade ut ett pressmeddelande i dag tisdag. Berätta.  

– I den eländestiden som är nu vill vi göra något positivt av att vi står med tomma rum. Vi har vänt oss till två målgrupper vi hoppas kunna stötta. Vi går ut till sjuttio plus och vårdpersonal och erbjuder hotellrum till självkostnadspris. Sjuttio plus för att erbjuda dem en säker miljö. Det kan finnas sjukdom i deras närhet. De kan få möjlighet att komma till ett hotell. Det kan också vara att man sitter isolerad i en liten etta och behöver någon form av miljöombyte. Kan de komma till ett hotell och må bra är det bra. 

Det andra är vårdpersonal. Det är många som sliter och har långa pass. Vi vet att man flyttar personal mellan olika sjukhus för att täcka upp stora behov. Även här erbjuder vi rum till självkostnadspris.

Vad har responsen varit? 

– Väldigt positivt. Dels har vi haft vårdpersonal som bott hos oss där vi har kontaktat arbetsgivare och meddelat att vi sänker priserna ner till 450 kronor och bor de längre och vi sänker städningen kan vi sänka priserna ännu lägre. De svarar bra och då kan vi ge fler i vår personal förmånen att inte behöva åka hem långa sträckor i kollektivtrafiken. Många äldre har hört av sig. 

Hur upprätthåller ni säkerheten när det kommer till smittspridning på för personal och gäster?

– Vi är inte en infektionsklinik, men vi har sedan länge tillbaka bra städrutiner. De har skärpts ytterligare i corona-tider. Vi erbjuder sjuttio plus ett frukostpaket uppburet till rummet så du inte rör dig i den miljön. Vi separerar vårdpersonal och äldre speciellt på hotell som är nära sjukhus. De två grupperna kan vara på olika hotell eller på olika våningsplan. Vi gör vad vi kan för att hålla en så säker miljö som möjligt. 

Det har kommit nya förslag från regeringen vad det gäller permitteringar och att man kan söka lån från Almi. Hur bedömer du dessa åtgärder och efterlyser du något mer?

– Jag tycker det är bra att man snabbt gick ut och försökte hjälpa både de som varslas, företag att behålla medarbetare och företag att inte gå omkull. Men det är alldeles otillräckligt. Uppskov av skatt till en ränta på 6,6 procent är väldigt konstigt. Permitteringsprogrammet som kom ut är ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande sämre än vad vi ser i de andra nordiska länderna. Jag tror inte att det räcker. Om vi tittar på antalet varsel, på tv i går sa de 13 000 varsel. De tre stora hotellföretagen står för hälften av detta. Vi varslar för vi ser att det inte räcker. Förslagen är otillräckliga, men vi uppskattar att de kommer och att det gick snabbt. Men hela näringen måste se nya program snabbt.

Tror du att detta verkligen kommer att ske? 

– Ja jag tror detta. Vi – de tre stora hotellkedjorna – har en överlevnadsförmåga som är väsentligt längre än många små aktörer. Redan nästa vecka kommer vi se konkurser i hotell, restaurang och pubnäringen. Vill vi minska detta och ge företag en möjlighet att klara detta måste staten dra ner skatter omedelbart. Hjälp till med hyror och ge bättre permitteringsregler. Vi måste se en omedelbar ekonomisk effekt och det kan inte bara vara lånade pengar. Det måste vara resultatpåverkande så att förlusterna minskar. 

Har jag glömt att ställa någon viktig fråga?

– Hur länge håller detta på? Vi hoppas att det kommer att lindra sig något till sommaren. Men vi förbereder oss på ett april där vi kommer att se tillbaka på mars och säga vi hade det rätt bra då. Och vi förbereder oss på ett maj där vi ser tillbaka på april och säger där hade vi fortfarande folk som bodde på våra hotell. Vi förbereder oss på det värsta, men vi hoppas på en vändning till sommaren. 

En kommentar

  1. Optimisten: De får glädjas åt sina 10%. De flesta av oss som bokar har ingen beläggning alls nu....
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024