Annons:

Annons:

Ligulas vd Uwe Löffler sågar regeringens krispaket: “Att skjuta upp skatten är livsfarligt”

Uwe Löffler är vd och ägare av Ligula, en av Sveriges större hotellkedjor. Han varnar nu för regeringens krispaket med uppskjuten skatt. - Tidigare domar från skatteverket visar att det kan vara grov oaktsamhet. Skatteverket är en självständig myndighet som fattar sina egna beslut. Att skjuta upp skatten kan vara livsfarligt för de som sitter i styrelsen. Jag har suttit i många styrelser och sällan har frågan om skatten är betald kommit upp. 

Uwe Löffler har en lång bakgrund i hotellbranschen. Sedan mer än tjugo år driver han Ligula Hospitality Group med ett fyrtiotal hotell i Sverige, Danmark och Norge.

– Jag har alltid varit en försiktig general så vi klarar oss ett tag till. Vi har alltid varit försiktiga med att sätta oss i långa hyreskontrakt. Nu handlar allt om vända på varenda krona. Det finns några hundra miljoner i eget kapital i bolaget så vi klarar oss ett tag till. Våra hyresvärdar har varit förstående mot oss. Vi har en bra dialog men de sitter förstås i samma situation som oss. Nu handlar allt om att stoppa utflödet. 

Faran med regeringens förslag enligt Uwe Löffler är att många företagare tror att det är fritt fram att använda skattepengar till verksamheten. 

– Jag pratade med en person som sa att han kunde få tillbaka 27 miljoner kronor. Men om sen bolaget går i konkurs kommer domstolen att titta på förfallodatumet och besluten runt detta: “hur såg verksamheten ut då?” Jag är ingen advokat, jag är en servitör från Jönköping, men jag förstår att detta är farligt. Ett hotellrum och en krogstol är som att sälja en liter mjölk. Blir den inte såld i dag är den sur i morgon och går inte att sälja, men du sitter kvar med kostnaden och om då i framtiden med den låga lönsamheten vi har dubbel kostnad hur klarar man det?

Riskerar ett bolag att försättas i konkurs, oavsett skäl, bör det sättas upp en kontrollbalansräkning redan nu. Det ger en respit i sex månader. 

– Detta görs inte av en liten restaurangägare eller hotellägare som kämpar för sin överlevnad. Ingen sätter sitt bolag i konkurs lättvindigt. En konkurs görs alltid för sent. Sitter du en polares styrelse för att vara snäll, och inte har koll,  kan det leda till att du får gå från ditt hus i Bromma.

Uwe är även kritisk till regeringens permitteringsförslag som ska börja gälla om en månad och som kommer att leda till att staten tar hälften av bolagens lönekostnader. 

– Det är alldeles för sent och hälften av kostnaderna räcker inte när intäkterna är noll. Staten borde ta det fulla ansvaret för lönekostnaderna.

2 kommentarer

  1. Hans Öberg: Uwe är en förnuftig och framsynt karl. Lyssna på honom!
  2. Uwe Löffler: Anders, du har dålig koll på läget. Just nu ställs kapaciteten i vården mot besöksnäringen. Det finns 532 intensivplatser i landet och besluten som nu haglar utgår ifrån det. Överbelastning i sjukvården måste undvikas och då tar man drastiska beslut som drabbar oskyldiga. Alla får ta ansvar för sina beslut, så även staten. Det är det frågan nu handlar om och detta har ingenting med framtida utdelningar att göra.
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.