Annons:

Annons:

Regeringen: Orimligt att staten betalar coronadrabbade företag

Den önskan som har hörts om att staten ska gå in och ta alla lönekostnader och hela hyreskostnaden för coronadrabbade företag är inte rimlig, anser finansminister Magdalena Andersson (S). – Vi kan inte stå för alla kostnader för alla företag som nu drabbas från statens sida, säger hon till TT. Det staten kan göra är att på olika sätt underlätta situationen, säger Andersson.

Regeringen skjuter till 125 nya miljarder till svenska företag i lån och lånegarantier, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger hon.

Krispaketet består av tre delar, skriver nyhetsbyrån.
• Statliga Svensk Exportkredits låneram utökas från 125 miljarder till 200 miljarder för lån till exportföretagen.
• Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas från 450 miljarder till 500 miljarder kronor.
• Statliga Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.
Angående de krav på generella statliga kreditgarantier för alla svenska företag som hörts säger Andersson att det är en väldigt stor operation och en betydligt längre process.

– Vi har jobbat för högtryck på finansdepartementet för att fram förslag som är snabba.

8 kommentarer

  1. Emil: Håller till viss del med Magdalena här. Det är ju faktiskt orimligt att kräva att staten ska betala hyreskostnader och dylikt. Som en mamma som ska hjälpa sina barn när de är i ekonomisk knipa. Och faktum är ju faktiskt, att det är riskfyllt att vara företagare, det finns aldrig några garantier för att en rörelse ska gå bra hela tiden och om man startar eget måste man vara införstådd med riskerna och att man faktiskt kan förlora det man byggt upp.
  2. Micke: Märkligt att man kan svara på det viset? Bara en självisk svarar så! Vad sysslar du med? Är du fastighetsägare uthyrare? Är du villig att förlora om du byggt upp något. För att ett virus som ingen har förutspått för att om du nu tycker att det inte är rimligt så startar du verkligen ett krig utan att fatta bättre. Jag skulle inte välja dig i min skyttegrav när det gäller! Men med ett hjärta som vi småföretagare har så skulle jag ändå försvara dig! Skulle du göra det samma? Det bygger helt till största del om en uppfostran om att våga ta ansvar! Har du vad som krävs i ditt uttalande? Vänd på situationen. Om vi mindre företagare stänger ner i hela Sverige så kan jag garantera att Sverige stannar helt! Det är vi som är tro det eller ej är ryggraden i Sverige! Men den risken tror inte vi företagare att du vill uppleva? Jag kan med säkerhet säga så! " viruset" är i detta fall inte problemet utan de fega icke risktagande människor som vill göra sig hörda de vet absolut inget om att ta ett ansvar! Man blir aldrig förvånad. Tror du att vi företagare har fått stöd av staten för att våga starta ett företag? Vi har vänt på varenda krona med 90% magsår utan att be om hjälp! Nu är det ett " så nära världskrig du kan komma" ska vi hjälpa varandra eller vara egoister? Vi företagare är inte egoister som vågar anställa för att vi vågar skapa en möjlighet för andra än oss själva! Det är en Risk och ett Stort Mod!
  3. Tony Ekmark: Så dj.. a dumt och ointelligent. Från och med nu sliter jag i era restriktioner och påbud om karantän. Det är regeringen som startat detta krig mot något som de inte vet något om. Och nu vill de att vi ska betala för det. Dra åt hel... e med er, och det gäller alla partier. Det hade varit bättre om ni inte hade monterat ned sjukvård och välfärd. Då skulle Sverige varit rustade för detta. Nu ska vi betala för ert klantiga sätt att sköta landet. Skäms på er. Jag tänker inte stanna hemma och riskera mitt företag när ni inte vill ta ert ansvar.
  4. Orvar: Rimligt. Hur bidrar de privata vårdföretagen just nu? När har privata bolag varit solidariska mot samhället. Vinstintresse går alltid före och när det går dåligt får pappa staten betala...Det vill säga alla vi. När det går bra går vinsten rakt in i fickorna på några få.
  5. Anders P.: Jag säger det igen: Staten bör måste ge räntefria lån som bolagen sedan får betala tillbaka. I rådande situation måste staten rädda verksamheterna och framför allt anställningarna, men de ska inte rädda ägarnas kommande vinster, även om många i branschen tycker det. Ägare i besöksnäringen kommer att få betala för att behålla sina bolag genom att gå miste om kommande 3-5 års akiteutdelningar. Alternativet är konkurs och då ges andra/nya aktörer chansen att ta över. "The circle of life". Corona är tråkigt och blir jobbigt för ägarna men varför skall staten rädda kommande aktieutdelningar? Lån utan ränta till den som vill ha kvar sitt bolag är den beska corona medicinen. Finansministern har rätt, inga fler stöd med rena pengar som skattebetalarna får ta notan för.
  6. Terje: Staten har genom UD's generella reseavrådan orsakat vår bransch enorma förluster, dessa borde staten täcka. Hade man kommunicerat med branschen innan hade all hemtagning kunnat koordinerats bättre och kostnader minskats. Utöver det ska det inte vara några gratismackor, bra att man faciliterar lån, Almi är dock ett riskkapitalbolag med väldigt höga räntesatser, ger man inte Almi tydliga direktiv om låga räntor kommer återigen staten bara kapitalisera på situationen.
  7. Mattias: @Terje. Antar att du menar den generella avrådan för resor INOM Sverige?. För den generella reseavrådan utomlands har väl inte bidragit negativt till oss här hemma, snarare tvärtom är det ju bra att folk spenderar pengarna här istället
  8. Terje: @Mattias Den generella reseavrådan som UD utfärdande från resor till alla länder. Den har kostat Svenska resebolag miljardbelopp. Den borde ha koordinerats och planlagts, det är en enorm hantering att ta hem ca 100 000 svenskar i utlandet. När UD sedan inte utfärdar en evakuering gäller inte försäkringar för resenärerna. Självfallet har det bidragit negativt till alla resebyråer och researrangörer i hela landet.
Visitnorway söker en Branschspecialist
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021
Senior Sales Operations Agent to Qatar
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.