Annons:

Annons:

Dämpad konsumtion i januari

Pandemin och restriktionerna fortsätter att påverka konsumtionen i Sverige. Under förra veckan låg konsumtionen 5 procent under nivån motsvarande vecka 2020. Konsumtionen under hela januari månad var 11 procent lägre än i fjol, enligt en rapport från Swedbank.

Det visar statistik till och med den 30 januari som tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Under januari var konsumtionen 11 procent lägre än i januari i fjol, vilket är den största nedgången en enskild månad sedan pandemin inleddes i april, då konsumtionen föll med 12 procent på årsbasis.

-En uppgång i konsumtionen lär dröja tills senare i vår, då vi räknar med att smittspridningen kommer att vara betydligt lägre, och att fler smittskyddsrestriktioner har lättats på, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank i ett pressmeddelande.

Under den sista veckan i januari ökade konsumtionen påtagligt men uppgången bedöms vara tillfällig.

– Att det sker en förbättring i slutet på månaden är ett mönster vi känner igen sedan tidigare och beror på att konsumtionen ökar efter löneutbetalningarna. Vi räknar därför med en viss nedgång igen närmaste tiden, säger Andreas Wallström.

Vissa delar av tjänstesektorn är fortsatt hårt drabbade av coronarestriktioner. Inom bio, konserter och teatrar ligger omsättningen 94 procent under fjolårets, enligt Swedbanks statistik. Inom hotell och restaurang låg omsättningen förra veckan 45 procent lägre än samma period förra året. I kategorin flyg och resebyråer är det minus över 90 procent. Något bättre är taxi som ligger på minus 80 procent. Dessa siffror har varit på samma nivå i månader.

Här hittar du hela rapporten.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.