Annons:

Annons:

8 av 10 anställda i privat sektor tror på minskat tjänsteresande

Det ser ut att bli färre resor i jobbet framöver. Det tror i alla fall 79 procent av tjänstemännen anställda i privat sektor, enligt en opinionsundersökning gjord av Novus på uppdrag av nätverket Schyst resande. Istället spås trenden med virtuella möten hålla i sig även efter coronapandemin. -        Även om den situation vi befinner oss i nu bottnar i en kris för både hälsa och jobb så är det också ett tillfälle att tänka nytt. Nu ser vi till exempel att arbetsplatser tänker ett extra varv på hur de vill resa framöver och att nya mer hållbara mönster etableras, säger Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande i ett pressmeddelande.

Efter ett halvår med stängda gränser och resstopp hade man kunnat gissa på ett uppdämt behov av att träffa underleverantörer, kunder och samarbetspartners. Ändå tror hela 79 procent av tjänstemännen i privat sektor på ett minskande tjänsteresande till förmån för fler digitala möten, även efter att den rådande pandemin lagt sig. Utifrån ett klimatperspektiv kan det vara positivt.

– Hur man väljer att lägga upp sitt resande är avgörande för en hållbar utveckling. Det handlar förstås om att se över behov av fysiska möten, men också att låta hållbarhetstanken följa med hela vägen; från hur vi tar oss till resmålet till hur vi bor, vad vi äter och vad vi gör på plats, säger Helena Myrman i ett pressmeddelande.

Bara tolv procent tror att de kommer att resa lika mycket i tjänsten framöver, som innan corona. Nio procent av de svarande att de inte visste.

”Hur tror du att din arbetsplats kommer att förhålla sig till digitala möten och tjänsteresor när Covid-19-pandemin lagt sig, jämfört med innan?”

* 46 procent tror att något fler tjänsteresor ersätts med virtuella möten

* 33 procent att många fler tjänsteresor ersätts

* 12 procent tror inte på någon skillnad från tidigare

* 9 procent svarade vet ej

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Unionen och Schyst resande. 2057 anställda tjänstemän i privat sektor intervjuades mellan 18 maj och den 6 juni, 2020. Deltagarfrekvensen var 70 procent.

Nätverket Schyst resande arbetar för hållbar turism och hållbara tjänsteresor. Det är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.