Annons:

Annons:

”Jag kan inget om flyg”

Tiina Mykkänen är färsk VD på Nya Gotlandsflyget. Här berättar hon om läget i reseindustrin, verklig kundnytta och framtiden för inrikesflyget. I juli hoppas hon att första planet lyfter från Visby flygplats.

Grattis Tiina Mykkänen till nya jobbet som vd på Nya Gotlandsflyg. Varför valde de dig?

För att jag inte kan något om flyg! Men även för min bakgrund i besöksnäringen och offentlig sektor samt mitt breda närverk i det gotländska näringslivet.

Vem är du egentligen?
En högst vanlig kvinna som förstått att samla proffsiga människor kring mig för att nå höga mål. Grundkriteriet när jag rekryterar är att de ska vara mycket vassare än jag.

Vad gör en vd på Gotlandsflyget hela dagarna?
Den frågan får du gärna återkomma med om någon månad, just nu försöker jag bara förstå vad som är upp eller ned 😊

Från statlig planekonomi (Tillväxt Gotland och kommunalt bolag i Uppsala) till superkommersiellt flygbolag, varför egentligen?
Oj, det har jag inget svar på, jag tror att jag funkar som ”varför inte?”. Men flyget lockar eftersom jag själv älskar att resa och brinner för besöksnäringsutveckling. För båda delarna måste kommunikationerna till och från Gotland funka.

När börjar ni flyga om ni får?

Mitten av juli.

Inrikesflyget ser ut att domineras av myror nu när elefanten BRA flyg är i rekonstruktion, eller vad tror du?

Jag tror att vi kommer att se många aktörer uppstå och falla, överlever gör den som levererar verklig kundnytta…som i alla branscher.

Berätta om läget just nu i reseindustrin i Sverige?
Den är i fritt fall. Sveriges enskilt största industri riskerar att totalhaverera och jag är rädd att få tänker på vad det innebär…familjens favoritcamping varje sommar finns inte längre, stan där man bor finns bara en bråkdel av restaurangerna kvar och biosalongerna är kanske borta för alltid. De årliga kongresserna för omvärldsbevakning i din bransch har upphört för kongressainfrastrukturen är borta. Sist men inte minst, våra ungdomar och nya svenskar hamnar i massarbetslöshet.

Har ni en kickstart-plan när corona-restriktionerna när detta släpper?
Absolut!

Vad skulle få dig att byta arbetsgivare?

Att Sverige generellt, eller ännu värre, Gotland specifikt skulle få hårdare reserestriktioner. Då kan ju vi inte lyfta och jag blir nog tvungen att se mig om en ny arbetsgivare.

Reseindustrins största utmaning?
Just nu, Corona så klart. Det får ju alla andra utmaningar att blekna.

Namn: Tiina Mykkänen
Titel: VD
Familj: Sambo, våra 2 vuxna barn och valpen Ziggy
Ålder: 55
Bor: Visby innerstad
Senaste resa: Rundresa USA, Indien, Sri Lanka och Thailand tre månader i vintras
Favorithotell: Flera, men de har gemensamt att de är ganska små och levererar över förväntan
Favoritfärjebolag: Destination Gotland. Reser inte med andra färjebolag sen jag slutade på Viking Line 1997.
Favoritreseapp: Google Maps
Flygbolag som jag åker helst med: Bangkok Airlines hittills.
Favoritdestination: Förutom Gotland – vi återvänder alltid på något mystiskt sätt till Thailand
Min drömresa: Australien, den resan brann bokstavligen inne i vintras.
Detta vet vi inte om dig: Jag är en sjukt transparent person, så jag har inga dolda talanger, tyvärr.

5 kommentarer

  1. Thomas: Att brinna för nåt ger inga passagerare, det handlar om sälj sälj sälj, minst 60 kvalificerade säljsamtal om dagen. Ring upp hela ön alla ex Gotlänningar alla företag där. Tyvärr finns för många lata vdar som enligt sig själva är sååå duktiga, använder tiden till möten och annat strunt. Det här gäller de flesta regionala flygplatserna i Sverige
  2. David: Kan man ingenting om flyg, blir man inte långvarig
  3. Sven-Erik, Visby: Om man säger såhär, de som är med och finansierar detta "nya Gotlandflyg" borde ta och skämmas över hur de själva varit med och tjänat stora pengar på att just sälja verksamheten vidare till andra. För att inte göra hela processen alltför lång med hela historien, men det är magstarkt att komma tillbaka och vara ön:s frälsare när man själv sett till att "Gotlandsflyg" själv gick upp i Sverigeflyg och sedemera BRA och lyckats fylla fickorna fulla med slantar.
  4. Per Skåning: Funkar nog på Gotland men ingen annanstans
  5. Erik: Har denna kvinna haft en ledande befattning förut? Det märks på hennes svar att hon inte besitter mkt erfarenhet från flygbranschen och förmodligen inte från en hög ledande position heller tyvärr. Det är ju fint att man väljer en kvinna för lite jämställdhet. Men i ärlighetens namn så är det väl viktigare nu än någonsin att man har rätt person på rätt plats
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.