Annons:

Annons:

Regeringen vill ge flyget miljardstöd

Corona-pandemin har slagit hårt mot regionala flygplatser i och med kraftigt minskad trafik. Nu vill regeringen skjuta till sammanlagt en miljard kronor i stöd, skriver SVT.

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet är överens om att ge Luftfartsverket 900 miljoner kronor och regionala flygplatser 100 miljoner kronor. För den regionala flygplatserna innebär stödet en dubblering för 2020 – pengar som ska se till att hålla igång kommunikationen till exempelvis Pajala, Gällivare, Hemavan, Vilhelmina,  Lycksele och Sveg.

– För de här små orterna är det verkligen livsnerven det handlar om. Därför känns det bra att kunna göra det här, säger Centerpartiets vice partiordförande Anders W Jonsson till SVT.

Flyget tidigt utsatt

Flyget var ett av de områden som tidigt kände av effekterna av pandemin.

Hur kommer det sig att det här stödet kommer först nu?

– Våren har innehållit ett stort antal extra ängringsbudgetar. Nu har tiden kommit till att se över hur vi kan stötta de kommuner som har regionala flygplatser.

”Beroende av flygtrafiken”

Flyget har också pekats ut som en miljöbov.

Är det rimligt att lägga såhär mycket pengar, eller bör man istället se till att satsa på andra alternativ?

– Man måste se till att hålla igång flyget. Tittar man på de här små orterna finns inga andra alternativ för att ta sig dit och ifrån. Det här är en glesbygdsatsning som är oerhört viktig. Vi är helt beroende av flygtrafiken, vi är ett glest befolkat land. Sedan ska flyget ställa om för att minska utsläppen men det är ett annat arbete som pågår.

Kommunerna får pengarna

Luftfartsverket – som normalt finansieras med avgifter från flyget – föreslås få 900 miljonerkronor, för att myndigheten ska kunna upprätthålla samhällsviktiga uppdrag som till exempel ambulans- och transporflyg.

Trafikverket kommer att hantera och betala ut det ökade driftstödet till kommunerna. Det är sedan kommunerna som slutligt betalar ut stödet till sina flygplatser under året.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.