Annons:

Annons:

Kraftigt fall för hotellbranschen

Återigen blöder den svenska hotellverksamheten. Intäkterna är på väg ned mot samma låga nivåer som sågs under våren.

Branschorganisationen Visita har med stöd av Benchmarking Alliance sammanställt statistik gällande intäkter för den svenska hotellnäringen. De senaste veckorna märks ett markant fall, 75 procent, jämfört med samma period 2019.

Enligt Visitas vd Jonas Siljhammar är förklaringen enkel:

– Det är en direkteffekt av de nya skärpta restriktionerna. Vi har sett hur det under sommaren och början av hösten tuffat på med någon procents uppgång i taget men nu ser vi i stället en skarp och tydlig nedgång. När man pratar med folk i branschen vittnar de om avbokningar på löpande band.

Lotta Giesenfeld Boman, ägare och vd till hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden bekräftar den bilden:

– Det som hänt nu är ungefär vad som hände i mars. Vi har många konferensgäster och är därför väldigt hårt drabbade. De hotellgäster som dyker upp under en vecka kan man räkna på ena handens fingrar, säger hon till TT.

Fått skära ned

För Sigtunahöjden har man under året fått gå från normalt 44 medarbetare till att nu vara 15 anställda. Regeringens besked att taket för allmänna sammankomster sänks till max åtta personer var ytterligare ett slag för verksamheten och då framförallt utifrån ett konferensperspektiv.

– Vi har ju inte näringsförbud men man tar bort förutsättningarna att tjäna pengar – då har vi såklart inte möjlighet att ha medarbetare hur länge som helst, säger Lotta Giesenfeld Boman.

Just hotellverksamhet har också varit en av de branscher som led allra tydligast under vårens coronapandemi med ett intäktstapp på nästan 90 procent under större delarna av mars och april. Den stora skillnaden nu enligt Jonas Siljhammar är att om storstadshotellen var värst drabbade under våren är situationen nu sådan att all verksamhet drabbas i stor utsträckning.

– Det finns ett akut behov av stödåtgärder för nu har företagen tagit ur sin kassa och motståndskraften är extremt låg. Man är i en helt annan situation än i våras, säger han.

Ingen dialog

Precis som flera andra aktörer, bland annat Företagarna och Svenskt näringsliv, vill nu Visita se att kravet på omsättningsfall sänks från 50 till 30 procent gällande omställningsstödet

– Först och främst handlar det naturligtvis om att vi ska stoppa smittospridningen men man måste parallellt titta på hur man ska rädda jobb och företag. Vi hade en jättebra dialog med politikerna under våren och sommaren och därefter har det blivit helt tyst.

Förutom förändringar gällande hur omställningsstödet ska utformas efterfrågar man också från Visitas håll en annan linje gällande stopp för försäljning av alkohol.

– Att flytta från klockan 22 till 23 hade lättat behoven av stöd, då hade man kunnat klara sista sittningen och detta gäller såväl restauranger som hotell.

Alkoholförsäljningen inom restaurangnäringen minskade med 23 procent under perioden januari till september, enligt statistik från SCB som TT tagit del av.

Det totala försäljningstappet för branschen uppgår till 19 procent jämfört med motsvarande period förra året. Orsaken är coronapandemin och smittskyddsrestriktionerna som slagit hårt mot branschen.

Under 2019 stod alkoholförsäljningen för nästan en fjärdedel, 29 miljarder kronor, av restaurangernas totala försäljning på 125 miljarder kronor.

2 kommentarer

  1. Steffen: Jag sörjer med hotellen men bara en idiot eller styrelseordförande i Scandic kan tro nedgången inte blir beständig för det blir den. Ordentligt. En positiv gissning är att 1/3 del av nätterna försvinner permanent. Stöden skapar bara en Zombiebransch där hotell som marknadsmässigt och post-Corona är döda hålls till liv med lånade skattepengar...konstgjord andning.
  2. Carl: Fast i ärlighetens namn, anläggningar som Sigtunahöjden och andra kursgårdar och anläggningar specialiserade på just konferenser och som ligger en bit utanför städerna. Som inte lockar annat klientel än konferensgäster. Hur stor framtid har dessa egentligen?. Är det rimligt att dessa ska hållas vid liv genom konstgjord andning för att senare ändå gå under när denna upphör. Det kan ju ses hårt, men nej det är inte rimligt. Tyvärr. Även om inrikesresandet kan komma igång någorlunda 2021 så kommer företagen inte vilja slänga pengar på konferensresor det första de gör. Digitala möten kostar i princip ingenting och eftersom företagen behöver bygga upp sina verksamheter igen först och främst så kommer inte fysiska konferenser ligga högst upp på agendan. Många har insett hur smidigt digitala möten ändå är och hur både tids och prisbesparande det är. Med det sagt så tror jag att ren konferensverksamhet är dömd till nedläggning, inom snar framtid.
Inca Tours söker biljettör
Sista ansökningsdag:
21 maj 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.