Annons:

Annons:

Mörkt för hotellen: ”Behöver stöd tills restriktioner lyfts”

Än så länge finns ingen ljusning på horisonten för hotellbranschen, visar siffror som Stockholms Handelskammare analyserat. Enligt den sjönk logiintäkterna med 65 procent under februari jämfört med samma period i fjol.

– Jag tror regeringen behöver ställa in sig på att ge stöd till sektorn åtminstone fram tills restriktionerna plockas bort, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett uttalande.

Under förra månaden hade hotellen en beläggning på 24 procent, en nedgång från 56 procent under samma period förra året.

3 kommentarer

  1. Erik: Stefan Westberg kan ju ta och kolla hotellkedjetopparnas löner först och främst, finns en artikel om det här. Om han visste vad t.ex Scandics VD tar ut i månaden så skulle han nog ändra uppfattning om vilka stöd som behövs. Får också vara sluttjatat med att staten ska hjälpa börsnoterade hotellföretag, visst kan staten hjälpa till men då skulle det vara i form av lån, och inte ett stöd. Skulle stödpengarna gå till chefernas och aktieägarna då eller. Nej tack.
  2. Clara: Erik, vad händer om staten inte stöttar företagen? Företagen går under, folk blir arbetslösa och kostar staten ännu mer pengar. Vad händer om Scandic sänker sin VDs lön mer än de 20% som de redan har gjort? Troligtvis lämnar han Scandic vilket försvårar deras möjligheter att klara sig genom krisen så snabbt som möjligt och kunna få igång sin verksamhet med tillhörande arbetstillfällen så snabbt som möjligt. Hans lön har ingenting med ett statligt stöd att göra. Staten gör sina åtgärder baserat på lägsta möjliga kostnad och störst möjliga effekt så lägg jante åt sidan för ett ögonblick och tänk efter vilket alternativ som kostar oss skattebetalare minst i längden.
  3. Fritiof: Clara, alla har inte möjlighet att tänka med systemeffekter, utan fokuserar mer på idealism och lätta poäng... Självklart skulle det vara ödesdigert för vårt samhälle, och vår gemensamma ekonomi, om inte företagen får stöd för att parera de intäktsbortfall de får till följd av de restriktioner vår folkvalda regering infört, och således går omkull med massiv arbetslöshet som resultat. Om de inte får stöd, kan inte heller regeringen införa restriktioner - och vice versa - så enkelt är det. Att sänka en VD:s lön är inte bara värdelös signalpolitik, utan dessutom direkt ogynnsamt för företaget som du säger, om VD:n inte länger skulle ha marknadsmässiga anställningsvillkor och då söker sig annorstädes... Och en dyr ny rekrytering måste påbörjas, speciellt när läget är som värst!

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.