Annons:

Annons:

Undersökning: 9 av 10 stannar hemma i sommar

7 731 av ESS Groups gäster har valt att svara på en stor undersökning om sommaren, nya resvanor, Corona och vilken som egentligen är den bästa Netflix-serien under den svenska semester-sommaren. Resultatet överraskar. Av de tillfrågade så kommer 93 procent att semestra hemma detta år. Förra året reste så mycket som 75 procent utomlands, en siffra som nu helt är raderad och som pekar på en spännande sommar för turism och besöksnäringen. Sommaren kommer också bjuda på mycket kärlek då så mycket som 70,3 procent uppger att ”ligga” är mycket viktigt, allt enligt ett pressmeddelande.

”Vi har förstått på de senaste veckornas positiva bokningsingång att något är på gång. Men resultatet från undersökningen överraskar oss. Volymen av gäster som nu kommer semestra i Sverige i år kontra 2019 blir ju enormt. Undersökningen visar att 9 av 10 kommer förlägga all sin semester i Sverige”, säger Jonas Stenberg VD ESS Group.

Respondenterna är också tydliga kring att man i år inte har hunnit planera sin semester ännu. 94 procent har inte planerat klart. Så den inhemska besöksnäringen borde nu under juni se ett stort intresse från potentiella gäster. Och med tanke på att så många kommer semestra hemma i år så bestämde sig ESS Group för att tillsammans med sina gäster ta fram den ultimata svenska sommarguiden. Undersökningen har också ställt frågor om vilken som är Sveriges bästa strand, Netflix-serie, utflyktsmål, bok-tips, sommarlåt, hotell, sommarkrog och hur viktigt, eller mindre viktigt det är med olika typer av aktiviteter.

”Vi hade väldigt roligt när vi satte ihop alla frågor och ambitionen är ju att skapa den bästa sommarguiden till Sverige. Gjord av våra gäster, för våra gäster. Bra serier och böcker letar man ju alltid efter, eller hur? Speciellt nu under sommaren. Och så var vi nyfikna på utflykterna och smultronställena som våra gäster tycker man ska besöka runt omkring våra hotelldestinationer”, säger Jonas Stenberg.

”Datan visar att det blir mycket bubbel och rosé tillsammans med familj och vänner. Man kommer att slappa med tv-serien La Casa de Papel och Josephine Bornebuschs hyllade ”Älska mig” , lyssna på ”Sunnanvind” med Mares och så blir det mycket dans och kortspelet UNO” säger Jonas Stenberg.

”Att bara 8 procent säger att de gör bomben när de badar förvånade oss lite. Men att 77 procent säger att bubbel är den bästa drycken i sommar gör oss glada och fyllda av framtidstro. Och att 70,3 procent kommer att ”ligga” mycket i sommar är ju bara för härligt”, avslutar Jonas Stenberg.

 • 94% har ännu inte planerat klart sin sommarsemester ännu.
 • 75% semestrade utomlands förra året. 93% kommer inte göra det i år.
 • Över 80% tror att det kommer ta 3 månader eller längre tills vi återgår till något som är mer ”normalt”.
 • La Casa de Papel är bästa Netflix-serien och hyllade svenska dramakomedin ”Älska mig” av och med Josephine Bornebusch hamnar högt på listorna. Även Kalifat och Breaking Bad är serier som gästerna anser att man inte får missa i sommar.
 • Uno är sommarens bästa kortspel kort följt av Plump. Att dansa, spela kubb och att bowla är grejer man inte får missa att göra under sommaren.
 • 58% säger att man helst går ifrån stegen när man badar. 8% gör bomben och 29% dyker i direkt.
 • Att ligga vid poolen under sommaren är mycket viktigt för 62%. Att ligga är mycket viktigt för 70,3%.
 • Att dricka bubbel tycker 77% är mycket viktigt.
 • Österlen, Gotland, Öland, Smögen och Marstrand är de bästa utflyktsmålen.
 • Kajplats 9 i Västerås blir Sveriges bästa sommarkrog.
 • NK har Sveriges bästa shopping. Men att handla på second hand kommer på tredje plats.
 • Av ESS Groups olika destinationer så hamnar Steam Hotel på plats 1, Ystad Saltsjöbad på andra plats och Falkenberg Strandbad på en fin tredje.

En kommentar

 1. Vera: Sverige har 10.miljoner invånare. Undrar hur hade grup ESS som gjorde öndersökning kommit fram vid några tusent tillfrågade personer ,att 9 av 10 stannar i år hemma.samtidigt som hella 94% har ennu inte planerat klart sin sommarsemester. Trots att det är svort planera semester inte enbart på grund av corona ,utan even på grund av granländerna Danmark och Norie som gjorde uppgörelse utan Sverige,för resandet och semestrande melan länder går siffror inte ihop. Even om Grekland vill inte ha Svenska turister,så fins det länder som velkomnar Svenska turister ,likadant som turister fron övriga EU länder. Trots att det pratas inte så mycket om Kroacien ,är Kroacien en mycket brå vall för semester . Kroacien har ungefer 5 miljoner invånere,av dessa 2250 smittade och senaste 2 väckor inga ny corona fall ,trots mengder av tutister. Man behöver bara litte uplysa sig ,så blirdet lätare att planera sin semester för dem 94%.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.