Annons:

Annons:

Visita: Bara var tionde hotellrum i Sverige är bokat

Hotellens intäkter är 70-80 procent lägre jämfört med samma tidpunkt förra året, skriver DI och hänvisar till branschorganisationen Visita och data från Benchmarking Alliance.

Omkring 13 procent av svenska hotellrum är bokade nu i början av februari, vilket kan jämföras med 40 procent i fjol. Jonas Siljhammar, vd för Visita, kallar pandemin för ”ett stålbad för hotellen”.

– Nästan all omsättning är borta och bokningsläget ser mycket dåligt ut, säger han till DI.

Han spår att det kan dröja ända till 2022 eller 2023 innan det blir en normal situation för branschen igen.

5 kommentarer

  1. Reijo F: Frågan är nu hur hotellnäringen nu kan ställa om och anpassa sig efter nya tider. Restaurangerna har fått satsa på hämtmat medan hotellen med Visita i spetsen mest verkar klaga och ropa efter bidrag. Hotellverksamhet är inte in samhällskritisk verksamhet och staten bör absolut vara försiktig med bidragen. Marknaden är definitivt överetablerad och hotellägarna och många av ägarna av hotellfastigheter måste tänka om eller deras verksamhet kommer sakta att självdö. Och Visita måste sluta klaga och göra något proaktivt istället.
  2. Hotellhaj: Överetablerad???? Du verkar svamla en del Reijo. Hotellbranschen är en viktig del av Sveriges besöksnäring och behövs verkligen för att sätta Sverige på kartan och få igång hjulen när allt börjar snurra. Kära Reijo du får gärna berätta mer om vad du gjort i livet och jobbar med nu så att vi får en förståelse för dina åsikter. Själv har jag jobbat inom besöksnäringen och Stockholmsturismen sedan 1988 och varit med om några kriser och sett Stockholm formas till detta mycket populära resmål som det är för turister och möten.
  3. Steffen: Hotellhaj..jag har också jobbat inom hotel sedan 1984. Marknaden var överetablerad redan före corona med de hotell som ligger i pipeline och det är främst jätteaktörerna Scandic och Choice som drivit fram detta i samarbete med giriga fastighetsägare som tex Pandox. Regeringen kan inte försörja en ren Zombiebransch som dom gör idag utan måste se krasst på läget som det är och hur klimatpolitiken och online konferenser etc kommer "döda" en stor del av både leissure och businessresandet framöver. Hotell kommer falla men branschen överleva.
  4. Reijo F: Hotellhaj. Hotell behövs men även hotellbranschen får anpassa kapaciteten till den faktiska efterfrågan. Att pumpa in bidrag i en bransch som inte är samhällskritisk och som själva har sett till att det finns en överetablering i bl.a Stockholm är helt fel prioritering. Om det finns privata investerare som tror på framtida vinster kan de gärna satsa sina pengar men att staten skall gå in och ge konstgjord andning till en bransch som expanderat för snabbt och är på tydlig nedgång (med eller utan pandemi) är helt fel.
  5. Hotelguru: Hej Hotelhaj, för att sätta Sverige på kartan så måste hotellägare och deras hoteldirektörer tänka om då man i jämförelse mot den internationella marknaden ligger långt efter där få aktörer ber staten rädda med pengar när dom haft fel strategi sedan flera år tillbaka och 2020 var året där allt kom fram på ytan. T ex som Choice oftare gör så anställer man hellre inne från i stället för utifrån där man med nya idéer och kunskaper kan lyfta till en högre kunskapsnivå, att Choice ena veckan ber staten om ersättning medans andra veckan driver vidare sina projekt med 3200 rum kommer skapa en överetablering med lägre priser som följd vilket ingen tjänar på, titta på Singapore för 20 år sedan hur det slutade och vart dom leder utveckligen idag... Omställning och anpassningen kom för sent i Sverige och flera Hotel ligger efter inom områden som skulle tidigt kunnat rädda flera aktörer och personal. Scandic ber om pengar vilket missgynnar andra och borde starkt ifrågasättas om behovet och möjligheten att betala tillbaka.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.