Annons:

Annons:

Visita: Turistnäringen förlorade 50 miljarder på pandemin

Den inhemska turismen i Sverige minskade med 50 miljarder kronor under pandemimånaderna 2020, jämfört med samma period året innan. Det motsvarar en minskning med över en fjärdedel, enligt beräkningar från branschorganisationen Visita. Visitas beräkningar är gjorda utifrån data från SCB och Tillväxtverket och visar att över 100 000 människor i besöksnäringen förlorat jobbet, varslats eller permitterats sedan pandemins start.

Enligt Visita har den svenska hotellbranschen tappat två av tre intäktskronor och omsättningen för landets restauranger har mer än halverats. Och läget har blivit än värre i och med den senaste tidens tuffare restriktioner och alkoholstopp efter klockan 20:00.

– Det blir allt tuffare ju längre tiden går. Både jobb och företag tar stryk nu, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

”Krävs pengar på kontot”

I kontakten med sina medlemmar har Visita fått vittnesmål om väldigt långa utbetalningstider för de utlovade stöden.

Det finns en frustration över att det utlovade förlängda permitteringsstödet inte ens går att söka, vilket gör att bristen på likviditet är akut, enligt Visita. Omställningsstödet blev möjligt att söka i dag, torsdag, och enligt regeringen är handläggningstiden en vecka.

Visita menar att det inte går att betala löner med regeringens löften, utan det krävs pengar på kontot.

– Stöden måste ut snabbt. Här och nu, säger Jonas Siljhammar.

4 kommentarer

  1. Gösta: Hotellen har tappat 67% och restaurangerna har tappat 50% men näringen har bara gått ner med dryga 25%. Det måste ha gått väldigt bra för någon, eller? Känns som vi pratar om äpplen och päron här. Vi måste ha bättre och tydligare statistik om vi någonsin ska kunna få någon bild av besöksnäringens betydelse i Sverige!
  2. hans: Visita har använt följande metod. Utifrån turismsatellitkonto och inkvarteringsstatistik från Tillväxtverket och SCB har turismintäkterna fördelats per kommersiell gästnatt och län för månaderna mars-december under 2019 respektive 2020. Skillnaden mellan de båda perioderna är den uppskattade minskning av turismkonsumtionen i länet. Mina kommentarer Inkvarteringsstatistiken omfattar ca: 30% av de turistiska gästnätterna i Sverige. Turismsatellitkontot (TSA) i den svenska delen ingår även den konsumtion som stannar i Sverige, när svenskar resor utomlands. För en charterresa är det 30 %. Det finns även bekräftade dubbelräkningar (miljardbelopp) med i TSA och dessa har Tillväxtverket inte korrigerat. TSA beräknas på helår. Så mycket äpplen, päron och sura citroner i beräkningarna.
  3. hans: Gösta, så länge som Tillväxtverket, Visita, Svensk Handel, Svensk Turism, Visit Sweden med flera företrädare inom turismen inte förstår vad siffrorna innehåller och relationen dem emellan kommer det inte ske någon förändring. De kommer att kämpa att få vara kvar med näbbar och klor. En ny struktur måste byggas upp.
  4. Anonym: Undrar vad Siljhammar har i lön. Det enda han gjort sedan pandemin startande är att kritisera regeringen. Innan pandemin lyfte väl han knappt ett finger själv för att branschen skulle få det bättre

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.