Annons:

Annons:

Stort sug efter hyrbilar i påsk

Efterfrågan på hyrbilar är stor inför påsk och i Stockholm är bilarna nästan slut hos vissa företag. Bokningarna visar att många svenskar planerar att resa under långhelgen. En kartläggning som TT har gjort bland de största biluthyrningsföretagen visar att många svenskar planerar att resa i påsk. Avis, Circle K, Europcar, Hertz och OKQ8 ser alla högt tryck på bokningarna.

Förra våren löd uppmaningen från myndigheter och regering: Res inte i påsk. Oron för en pressad vårdapparat fick myndigheterna att bromsa. I år inför Folkhälsomyndigheten inga nya restriktioner inför storhelgen. Uppmaningen är att följa redan rådande rekommendationer.

Rusningen efter hyrbilar och en mer blygsam efterfrågan på buss- och tågbiljetter kan vara ett tecken på att människor nu planerar för smittsäkra resor.

”Ja, det är en intressant signal som talar för det”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Europcar har högre tryck inför påsken 2021 än 2020. Men det varierar över landet. I Stockholm är ökningen 50 procent och i Malmö 20 procent. Bokningarna närmare fjällområdena – Mora och Östersund specifikt – är 20 procent färre än förra året.

Hertz har 20 procent fler bokningar över påsken 2021 än påsken 2020. I Malmö och centrala Stockholm är det näst intill fullbokat på skärtorsdagen. Bokningarna är koncentrerade till stadskärnorna medan uthyrningskontoren vid flygplatserna tappar.

OKQ8 har slut på bilar i centrala delarna av Stockholm, i ytterområdena finns ett fåtal kvar. Avis ser ett ändrat beteende i form av att kunderna bokar senare och vill ha bilen längre. Många bokar en hel vecka.

Statsminister Stefan Löfven manar till att undvika stora påskfiranden. I region Stockholm och i region Västerbotten vädjar smittskyddsläkare om att helt avstå från resor om de inte är nödvändiga. Anders Tegnell ser inte att de olika budskapen är problematiska.

”Nej, de grundar sig på de olika regionernas olika lägen i smittspridningen just nu. Där man på vissa ställen har en ökning och press på sjukvården som gör att man måste vara tydligare med vissa saker. Vi landar på en nivå nationellt och en lite annan regionalt beroende på läget”, säger han.

Circle K ser en ökad efterfrågan på bilar under årets påskhelg, men det skiljer sig inte från storhelger före pandemin. Däremot noterar de en minskad efterfrågan på minibussar som rymmer fler passagerare än en vanlig personbil.

Tåg- och bussbolag säljer bara biljetter till hälften av platserna, vilket gör att de har svårare att dra slutsatser om ökad eller minskad efterfrågan.

SJ har sålt ungefär hälften av de tillgängliga biljetterna, alltså en fjärdedel av stolarna i tågen. Undantag är enstaka avgångar mellan Stockholm och Malmö som närmar sig slutsålt.

Tågbolaget MTR ser att fler tågbiljetter är bokade under påskhelgen än före och efter påsk. Men det finns fortfarande biljetter kvar till alla avgångar.

Vy tåg som kör nattåg mellan Stockholm och Narvik ser en ökad efterfrågan på biljetter omkring påskhelgen jämfört med en vanlig vecka.

Det gör även deras systerbolag Bus4you. Hos dem har bokningarna börjat krypa uppåt och de väntar sig att de 50 procent av platserna som är tillgängliga ska bokas upp.

Kommentarer är stängda.

Israels TB söker PR specialist
Sista ansökningsdag:
8 december 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.