Annons:

33 500 jobb i Stockholm i farozonen inom hotell- och restaurangbranschen

Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 33 500 arbetstillfällen i Stockholms län kan försvinna. För hela landet kan så många som 80 000 arbetstillfällen försvinna och 9 000 företag inom hotell- och restaurangbranschen är i riskzonen. -Coronakrisen har slagit stenhårt mot hela besöksnäringen, läget är akut. Hotellen och konferensanläggningarna står tomma, restaurangernas intäkter har störtdykt och det råder stor oro inför sommaren också på campingar och nöjesparker, säger Jonas Siljhammar i en kommentar

-Vi riskerar nu massarbetslöshet och en aldrig tidigare skådad konkursvåg. Nu är det viktigt att omställningsstödet snabbt kommer på plats och att befintliga stödåtgärder förstärks och förlängs. Annars riskerar stora delar av besöksnäringen att slås ut, avslutar Jonas Siljhammar.

Sammanfattning av HUI:s rapport om coronakrisens effekter på sysselsättningen och företagen i besöksnäringen

HUI har på uppdrag av Visita beräknat coronakrisens effekter på besöksnäringen utifrån det rådande läget i början av maj 2020. Omsättningen inom branschen har gått ner kraftigt i sviterna av fallande besökstal på grund av coronapandemin och de politiska åtgärder som vidtagits för att begränsa smittspridningen. Beräkningarna undersöker bl a sysselsättningseffekterna inom branschen. Enligt HUI:s beräkningar riskerar åtminstone 80 000 personer inom hotell- och restaurangnäringen att beröras. HUI:s analyser av företagen inom besöksnäringen visar också att närmare 9 000 företag riskerar att försvinna inom kort. Detta trots kraftiga nedskärningar och befintliga krisstöd.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024