Annons:

”På gränsen till katastrof”

– Det är väldigt mörkt nu, säger stjärnkrögaren Pontus Frithiof. 90 procent av omsättningen försvann i ett enda slag för två veckor sedan. Frithiof beskriver ett krisartat läge där personal gråter i förtvivlan över situationen.

Pontus Frithiof äger ett tjugotal restaurangverksamheter runt om i landet. En del driver han själv och en del drivs av franchisetagare. Han berättar att hans företag går bra, och är både livskraftiga och starka. I vanliga fall, vill säga. Nu står det i princip still.

– Den största delen är fyra restauranger på Arlanda. Där har vi haft en omsättning på omkring 50 miljoner kronor. Nu har den gått ned 90 procent, berättar han.

Det är bara två veckor sedan krisen började på allvar. Om det vore så väl att allt blir som vanligt igen på måndag så skulle det inte vara några problem, det skulle hans bolag klara, enligt Pontus Frithiof.

– Men det är ingen som tror att det är som vanligt igen på måndag. Den stora utmaningen nu är att ingen vet när det här vänder. Då är det svårt att hitta lösningar.

Han berättar om hur förtvivlat läget är. Det är ingen som ser någon ljusning.

– Swedavia hade ett stort möte på Arlanda med alla små privata aktörer i fredags då de informerade om läget. Det är på gränsen till katastrof, folk satt och grät, för de vet inte hur de ska klara av det här.

Underleverantörer hotas

– Och det är inte bara vi. Det är alla underleverantörer också. Ta min tvättleverantör, som vanligtvis levererar 500 servetter och dukar varje dag. Nu är det ingenting. Vänder det inte så går underleverantörerna också i konkurs.

Han säger att han gjort vad han kunnat för att skära kostnader.

– Vi har sagt upp alla provanställda, liksom all extrapersonal och alla inhyrda. Vi har också skyfflat iväg alla tjänstebilar och drar ned på allt. Vi gör det vi kan, och har utnyttjat korttidspermitteringar.

Han tycker att det är extra surt att krisen drabbar starka och livskraftiga företag, som inte har gjort något fel själva. Den här krisen kommer utifrån.

Pontus Frithiof hoppas att paniken ska lätta något efter påsk då den första chocken lagt sig, och att konsumtionen kommer i gång igen. Annars blir det riktigt, riktigt illa. Folk kommer att må väldigt dåligt av den arbetslöshet och den ekonomiska kris som väntar, precis som av viruset i sig, tror han.

– Jag förstår att allt inte kommer att bli som förut. Men att allt står stilla får så allvarliga konsekvenser för samhället. Konsumtionen måste komma i gång.

Ändå, både Riksbanken och regeringen har försökt komma med krispaket för att stötta företagarna. Men det hjälper inte krogbranschen, förklarar Pontus Frithiof.

Lån fungerar inte

– Riksbankens pengar är helt ointressanta för oss. Inte en enda en av mina krögarkollegor får låna i bankerna, för de ger inga lån till den som inte har något kassaflöde.

Just restaurangbranschen är beroende av sitt kassaflöde, kommer inga pengar in så är uthålligheten liten, förklarar han.

Han ger inte heller mycket för de krislån och uppskov som regeringen nu gör möjligt. Det är inte lån som behövs.

– Uppskovet med arbetsgivaravgifter och skatt är bra, men det är ju pengar som ska betalas senare. Den genomsnittliga vinstmarginalen i min bransch är 2 procent, och då är det svårt med lån.

Det gäller även det nya krispaket som regeringen presenterade på fredagen, då små företag ska kunna få lån via Almi.

– Bättre då att minska skulderna, och kanske gå i konkurs. Jag ska göra allt för att undvika det, men det är inte min egen stridsvilja som avgör det här, säger Pontus Frithiof.

Bakgrund: Så fort har det gått

Den 31 januari fick Sverige sitt första fall av covid-19. Sedan tog spridningen fart under februari, då svenskar som varit i Italien på sportlov kom hem.

Den 10 mars höjde Folkhälsomyndigheten risken för smittspridning i Sverige till mycket hög. Samma dag infördes mötesrestriktioner i Sverige, där folksamlingar på 500 personer eller fler förbjuds.

Ett par dagar senare meddelade USA ett förbud mot inresor för personer som besökt Schengenländer. I och med det drabbades flygbranschen hårt.

Den 12 mars rasade Stockholmsbörsen med historiska, minus 11,1 procent. Dagarna efter införde flera länder inreseförbud.

Den 15 mars meddelade SAS att 90 procent av flygverksamheten stoppades, och andraflygbolag gjorde också liknande tvära inbromsningar.

Den 16 mars uppmanade Folkhälsomyndigheten personer över 70 år att stanna hemma, och inte gå ut ens för att handla mat. Detta för att skydda dem mot smitta, och se till att vården inte överbelastas. Dessutom uppmanas de i Stockholm som kan att arbeta hemifrån. Dagen efter rekommenderade myndigheten att all gymnasie- och högstadieelever ska undervisas på distans.

2 kommentarer

  1. Rolf Svensson: Swedavia som är Statligt ägt skulle kunna kunna erbjuda hyresfritt tills krisen är över. Det gör dom inte. Swedavia som är statligt har dessutom varslat om att de skall permittera personal, även sån personal som tex projekterar byggen och alltså inte märker av corona-krisen. Det gör dom för att kunna komma åt detta system med permiteringslöner. Skamligt av statligt företag som har har hela statens kassa i ryggen att utnytta åtgärder som är till för att rädda företag med icke statliga ägare.
  2. Frederick: I en kris som denna när anledningen är ett virus som drabbar hela samhället bör alla fastighetsägare, även typ Swedavia, som tar ut lokalhyra vara med och ta en del av krisen för att lindra för hyrestagaren. Varför skall den branschen kunna fortsätta sin drift som om krisen inte existerade i samhället på bekostnad av hyrestagaren?