Annons:

Restauranger fruktar ny kris: ”Regeringen måste vakna”

De nya restriktionerna i flera svenska regioner gör att restaurangbranschen nu fruktar nya ekonomiska problem, skriver SvD Näringsliv. Företagen var redan nere för räkning och nu lär det bli ännu värre, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita. Han säger också att hans organisation är nedringd av förtvivlade medlemmar.

– Nu måste regeringen verkligen vakna. Beskeden om att stöden förlängs så inte fler företag går omkull och inte fler sägs upp måste komma skyndsamt, säger han.

3 kommentarer

  1. Steffen: Stöden och dess utformning är ett haffsverk som verkar ha som huvudsakligt syfte att så få som möjligt ska kvalificera sig för dem. Detta är en del av branschens problem och en annan är kortsiktigheten och hur det påverkar företagen och marknaden. Nu är vi inne i November och inget nytt om förlängda stöd efter December är meddelat från vänsterregeringen.
  2. Thomas: Varför har inte bolagen lagt undan pengar i de goda tiderna, som ex Ikea har gjort. Det är ju inte direkt billigt att gå på krog.
  3. Anonym: En lärdom från allt det här, kan ju vara att ha ett buffertkonto. Lika viktigt för företagare som för privatpersoner. Men vad jag inte förstår är hur man kan, och ens vill driva ett företag som år ut och år in går nätt och jämnt med vinst, och där det inte finns något utrymme alls för några extraordinära situationer. Vad är det för nöje i att driva en verksamhet då. Nu hade en buffert säkert inte räckt under hela pandemin, såklart. Men ett halvår iaf och därefter hade staten kunnat gå in med stöd. Nu blir det ju ofantliga summor i stödpengar från början pga företagen inte haft några pengar alls att klara sig, ens två månader utan de vanliga intäkterna.