Annons:

Annons:

Dagens analys av regeringens senaste krispaket

Travel News chefredaktör Viggo Cavling skriver dagligen om läget i reseindustrin under corona- epidemin.

Igår kom regeringens tredje krispaket i samband med corona-krisen. Det var en bra cocktail av sänkta arbetsgivaravgifter, uppskjuten skatt, företagsakut, statliga lånegarantier och ambitionen att sänka företagens hyror. Det ska även bli lättare att få A-kassa och regeln att man måste avveckla sitt bolag under arbetslösheten sätts på undantag. Som småföretagare själv tycker jag att flera av förslagen andas viss framtidstro. 

Tack vare dessa åtgärder kommer fler företag att klara sig några månader till. Andan i förslagen skickar också ett balsam in i systemet. En signal till nitiska tjänstemän att inte krossa bolag i onödan när det kommer till efterlevnad av regler. Men missförstå mig inte, jag är övertygad om att staten inte kommer att efterskänka någon skatt även om datumet för när pengarna ska vara inbetalda skjuts upp. 

Sommaren kommer att bli en avgörande brytpunkt. 

Lyckas vi till juni få smittan under kontroll och minska trycket på vården kan vi sakta återgå till ett normalt liv. Politikerna pratar redan nu om sin plan för att kickstarta ekonomin när utvecklingen vänder.

Glädjande i mörkret är att vi ser just nu många initiativ som väcker varma känslor. Att Elite Hotels erbjuder vårdpersonal och sjuttio plus några billiga nätter på hotell är schyst. Vid Östra station i Stockholm erbjuder krogen Restauranglabbet en möjlighet att både stödja verksamheten och vårdpersonal. Skicka krogen en hundralapp så fixar de en matlåda till en hjälte i vården. 

Vi efterlyser fler goda gärningar. Vill du tipsa om din egen verksamhet eller någon annan, mejla oss på Travel News här.

Det talas om våld och upplopp i coronas spår, men jag tror att det blir mycket mer av tillsammans, mänsklig värme och solidaritet. Hela världen sitter i samma båt och alla måste simma om vår farkost sjunker. Just nu försöker många, många, många människor att rädda sig själva och sina närmaste. 

I Sverige just nu handlar det om att hålla ihop och tugga sig igenom några riktigt tuffa veckor. Enligt en närstående i vården är vi ännu inte i vårt värsta katastrofläge. Fler kommer att bli sjuka och fler kommer att lämna oss. Att i detta läge ropa på ett slutdatum för insatserna mot corona känns naivt. Men det måste finnas en plan och det tycker jag att regeringens förslag visar att det gör. 

Jag är övertygad om att det kommer mer. 

Och jag är säker på att reseindustrin kommer att resa sig igen och att många fler människor i världen kommer att få uppleva några underbara härliga, lediga dagar i solen med familj och vänner.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.