Annons:

Annons:

Finansministern ratar riktat stöd till hotell- och krogindustrin

När Sverige nu går in i en andra våg i pandemin kan fler stödpaket krävas från regeringen. Några riktade paket för branscher som drabbas av restriktioner är inte aktuellt. Detta är alltså mycket dåliga nyheter för hotell- och krogindustrin som i många fall behöver stöd för att överleva. Men när det gäller stöd till paketreseföretag är dörren fortfarande öppen erfar Travel News. Enligt Magdalena Anderssons pressansvariga arbetar man för fullt med detta, men när man är klara vill man inte avslöja.

Finansminister Magdalena Andersson föredrar förlängningar av de stödpaket regeringen redan lanserat, framför nya riktade pengar till specifika branscher.

Regeringens allt hårdare restriktioner slår hårt mot flera branscher. Servering av alkohol efter klockan 22.00 blir förbjudet lagom till fredagskvällen den här veckan.

Det innebär att restauranger, krogar och barer går miste om en viktig intäktskälla.

Men några specifika krisstöd till utvalda branscher ser det inte ut att bli tal om, trots att flera branscher bett om det.

Magdalena Andersson (S) håller sig till den strategi regeringen och samarbetspartierna hittills arbetat fram: generella stöd baserat på exempelvis omsättningstapp.

”Det sättet att arbeta på gör att det blir en större rättvisa mellan företag”, säger Magdalena Andersson till Dagens industri.

Ni föredrar de stöden som ni arbetat med i dag som är inriktade på omsättningstapp, snarare än bransch?

”Ja, det är min bedömning att det är mer träffsäkert.”

Men när det gäller paketreseföretag så förbereder regeringen ett förslag. Detta aviserade Magdalena Andersson på en pressträff i förra vecka. Det beskedet gäller alltså fortfarande.

Enligt Magdalena Anderssons pressansvariga arbetar man för fullt med detta, men när man är klara vill man inte avslöja.

5 kommentarer

  1. Steffen: Herre Gud. Hennes argument suger. Hon tycker det är "orättvist" att hjälpa de branscher som lider mest av Corona och vill därför stödja även de branscher som frodas. Vilket skämt till regering..
  2. Realisten: Det handlar nog mest om att inte bryta mot de konkurrenslagar som finns i Sverige och EU. Om Sverige väljer att ge flera miljoner till svenska arrangörer så måste ju även andra länder göra det. Annars blir det orättvist. Vi skulle ju inte vilja att danska resebyråer får en massa pengar utan några krav, vilket de heller inte fått. Sedan skulle jag gärna vilja veta hur det direktstöd som flera svenska researrangörer önskar skulle gå till rent praktiskt. Kan jag som arrangör bara ringa till riksbanken och säga att jag förlorat 5 miljoner så får jag dem på ett konto, eller??? Många skriker efter bidrag men ingen kan förklara hur det i praktiken skall gå till, troligtvis för att det inte går att lösa på ett rättssäkert sätt. Vi vill ju inte ha in en massa bedragare i vår bransch.
  3. Hotellhaj: Hon har ingen verklighetsinsikt. Fru Anderssom lär inte heller få vara kvar som finansminister 2022 om Svenska folket tänker korrekt. Restaurang och hotellbranschen är en av de viktigaste basnäringarna i Sverige. Ger många unga och utlandsfödda en chans att komma in i yrkeslivet. Samt ger också statskassan en hel del pengar. Men Magdalena har väl ingen aning att den branschen finns eller förstår inte deras situation. Nej Magdalena kliv ner från dina höga hästar, gå ut ur Rosenbad och se hur det är i verkligheten för denna bransch.
  4. Thomas Larsson: Jag är opolitisk men ger mitt fulla stöd i Magdas och finnas dep. agerande under krisen. Soc dem. Signum "de producerar hela tiden bra kloka finansministrar", i varje fall sen Strängs tid. Den här rest. branschen varför har ni inte sparat i goda tider, lagt undan pengar!!! Nä det ska åkas nya bilar, dyra bostadsrätter villor etc. Det är inte direkt billigt att gå på krogen. Magda och staten måste ha kvar resurser att återstarta ekonomin, är det så svårt att förstå? Det skriks överallt om pengar, Magda gör det bra som håller emot och tar fullt ansvar för statsfinanserna, ett knippe röda rosor till Magda.
  5. eatingfromhome: När momsen sänktes för restauranger med målet att skapa mer jobb skapade det bara större vinster till ägarna... Och det är inte livsviktigt att gå på restaurang i en kris, än mindre supa ute... laga maten hemma, eller stötta en restaurang genom att ta hem mat från dem... Jag är inte oroad över att restauranger inte följer covid-rekommendationer osv, jag är mer oroad över den som sitter där och blir full och sedan lämnar restaurangen. Se bara förra veckan: Monkey bar annonsererar att de stänger 22.00 för att återöppna 22.30 ..dvs man tar sista supen 21.59, så man står sig onykter även efter 22.30... Nej stäng ner rubbet....inte en spänn av mina skattepengar ska gå till krögarna.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.