Annons:

Annons:

UD:s reseavrådan kan hävas i förtid

Avrådan mot alla resor utomlands ligger fast till den 15 juli – men kan komma att hävas innan det, enligt utrikesminister Ann Linde (S). Den som trotsar rekommendationen kan inte räkna med någon hjälp från utrikesdepartementet om det uppstår problem på resan.

Från och med mitten av juni är det fritt fram för alla utan symtom på covid-19 att åka runt i Sverige. Men när det gäller resandet utanför landets gränser ligger den tidigare rekommendationen från utrikesdepartementet fast – trots att många länder i världen nu öppnar för turister.

Men beslutet kan komma att hävas innan den 15 juli, enligt utrikesminister Ann Linde.

– Vi följer utvecklingen noga och det kan ändras om vi gör en annan bedömning. Men som det ser ut i dag så ligger vår avrådan fast, säger Linde till TT.

SAS kommer dock att börja flyga till destinationer kring Medelhavet i slutet av juni – trots UD:s avrådan. Linde svarar inte på frågan om vilka risker hon ser med det, utan konstaterar att ansvaret ligger hos den enskilda resenären.

– Det är en avrådan och inget förbud mot att resa. Det är upp till varje resenär att själv göra bedömningen om den vill resa trots avrådan. Varje människa får ta sitt ansvar, säger hon.

– Men eftersom vi har en avrådan så kan man inte räkna med UD:s hjälp om något skulle hända.

20 kommentarer

 1. Per Skåning: Jag tror inte Ann Linde begriper att det är mindre sannolikt att bli Covid 19 smittad av att tillbringa semester på Santorini jämfört med tex Gotland i sommar.
 2. Förundrad: Hur kan man tro att pandemin är över innan vi har fått ett vaccin. Sitt still i båten!
 3. Carl Jansson: Per Skåning - Ann Linde tänker nog mera på att det kan bli problem med transporter hem om något inträffar på resmålet.
 4. Tim: Motiveringen vid förlängning till 15/7 var osäkerhet vid läget i de olika länder om karantän etc. De är hävt nu i flera länder, så släpp avrådan till dessa länder!
 5. Lina: Anser att det är upp till var och en att ta eget ansvar och jag hoppas de som är rädda stannar hemma. För jag tror de kan bli osämja bort i kring. Så alla hybris människor ska stanna hemma. Många har haft detta utan att veta om de och många av oss kommer få detta med. Man kan få detta Corona var som helst och hur som helst..Så eget ansvar.
 6. Cilla: Det här har inte något om att vara rädd utan om att ha förstånd att ta ansvar både för sig själv och mot andra. Varför ha så bråttom. Är det inte bättre att ta det lugnt nu för att inte för länga epidemin med antalet döda och personer som får kroniska problem. Jag vill också kunna resa igen, men vi måste nog vara avvaktande ett tag till.
 7. Vera: Själv hade jag bokad min semester resan innan UD avråda.Jag vill inte förlåta mina pengar hos resebyrå Inser att UD borde ta bort avrådan.Det är inte store risk att bli smitta utomlands ,där det fins 20 gånger mindre smittade en här hemma i Sverige.Så bort med avråda,och låt oss känna sig fria se som dem som ska semestra hemma.Anars är det oretvis med alla som har bokade resor utomlands eller äger sin sommar boende.
 8. Leo: Den främsta anledningen till avrådan var i första omgången en blandning av smittorisken och problemet att ta sig hem. I den förlängda avrådan så var INTE smittorisken avgörande, utan främst var det problemet för Svenskar att kunna ta sig hem ifall det land man befann sig i stängdes ner t.ex som var avgörande. Det begriper väl de flesta, att risken att smittas är minst lika stor här hemma som utomlands
 9. Bengt Manberger: Vad spelar det för roll om UD vill tidigare-lägga ett upphävande av reserestriktionerna, när alltfler länder i vår omvärld mer eller mindre svartlistat svenskar från att komma in i deras länder.
 10. Anonym: Bengt. Det är en knapp handfull länder som har vissa restriktioner för svenskar. Vi är inte svartlistade
 11. Anders: Bengt, du skriver allt fler länder? Vilka har tillkommit?
 12. Greken: Åk simester det är mera risk att bli smittad i Sverige!!!! Man ska vara försiktig böra att inte smitta folket som lever i simester länder
 13. Anonym: Värt för alla ivriga resenärer att tänka på är att det INTE kommer bli samma typ av semester som man kanske är van vid. Många länder har helt eller delvis varit nerstängda i flera månader, och även om man släpper in turister igen så är inte allting som vanligt. Det finns många restriktioner på själva resan också. Och precis som vi i Sverige fortfarande har restriktioner och regler, har andra länder olika regler och restriktioner också. Det är ganska naivt av folk att vilja åka iväg på semester när det inte ens gått 6 månader sedan pandemin började. Spara pengarna till nästa år istället, först då kommer resmålen vara på fötter igen och kan leverera en semester man är van vid
 14. Anonym: En fråga. Hur klarar flygplatserna samt flygen 50 person regeln. Skall flygplanen bara flyga med 45 personer plus besättningen??
 15. Basse Luring: Egoismen genomsyrar i så många åsikter och kommentarer runt detta. Bara jag,jag och mig och mitt självförverkligande. Det blir ju enorma konsekvenser av att lyfta reserestriktioner i förtid.Bara för kabinpersonal och flygplatspersonal som måste arbeta i en miljö som helt plötsligt blir som en infektionsklinik som ett exempel. Handskar,munskydd och gud vet vad. Ständig rädsla och risk för smitta i slutna rum.I redan undermålig arbetsmiljö. Knappast det arbete som personalen skrivit på för eller anställts för. Social distansering ombord på ett fullastat charterflyg.Jo tjena! Spelar ingen som helst roll vilka skrivbordsprdukter till "anvisningar" som detta omgärdas med. Verkligheten utspelas inte på chefernas och politikernas kontor. Virushärd de luxe är bara förnamnet på situationen ombord och på flygplatserna i en långt ifrån avslutad pandemi. Vi säger lycka till!
 16. Anonym: Hoppas hoppas! Trött på att vara fastlåst.
 17. G.: Det är inte sant att Svenskarna är svartlistade i så många EU länder . Men självklart kollar dem even på Svensk UD avrådan, som borde tas bort ,för resor utomlands.,se som dem tagit bort avrådan för inrikes resor. OM UD väntar på att pandemi i Sverige ska avta ,då ska vi inte resa så snart eller till och med inte ens i År . Alla övriga EU länder upnar för resor inom EU .Tysklands UD har even beredskap för sinna medborgare . Så varför är vi i Sverige fastlåsta. ? Hoppas att Ann Linde börjar inse att det är ingen store risk att bli smitat utomlands,enset ärhemma iSverige.
 18. Kjell-Henrik: Den som tänker ta ett ev vaccin mot covid19 bör tänka om. Ett vaccin som på riktigt skulle hjälpa kan dröja flera år innan den blir legitim. Kolla vad som hände med många som tog svininfluensevaccinet.. Det blev biverkningar som blev värre än själva sjukdomen. Fattar inte hur man tänker när det gäller vaccin asså.. Det ska testat tusentals gånger för att säkerställa dens inverkan på kroppen. Har aldrig tagit ett vaccin o mår hur bra som helst, låt inte er bli lurad
 19. Mariel: Är det möjligt att köra transit genom Tyskland och vidare till Italien trots tyska karantänreglerna? Om man tex uppvisar hotellbokning i Italien!
 20. Peter: Jag älskar att vår egen EU kommisionär står i EU och säger att alla länder bör öppna sina gränser de 6/15 samtidigt som UD inte har ändrat sin ståndpunkt. Då kan man ju fundera vad meningen är med ett sådant utspel. Vi bör föregå med gott exempel, Sverige har inte stängt gränserna samtidigt tycker jag inte Sverige skall ha någon avrådan till andra EU länder. Antingen så bor vi i EU eller inte !

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.