Annons:

Annons:

DI: Regeringen gav SAS krismiljarder kort efter Wallenbergs påstötningar

Regeringen gav SAS krismiljarder kort efter Wallenbergs påstötningar Regeringens beslut att satsa 5 miljarder för att rädda SAS föregicks av påstötningar från familjen Wallenberg, visar sms-konversationer som DI tagit del av. Jacob Wallenberg ska bland annat ha sms:at med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) några dagar innan ministern i mitten av mars gick ut med löftet om 1,5 miljarder kronor i kreditgarantier till SAS.

Och i april skrev Wallenberg till näringsminister Ibrahim Baylan och finansminister Magdalena Andersson att det behövdes akuta åtgärder om inte Sverige inom kort skulle ”sakna egna flygförbindelser till omvärlden”. I början av maj fick SAS en kreditgaranti på 3,3 miljarder av Riksgälden.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är största ägare i SAS efter danska staten och svenska staten. Stiftelsen ägde vid nyår 3,42 procent av rösterna och kapitalet, enligt Holdings.

4 kommentarer

  1. PO: Hur mycket har Wallenbergs stiftelse, i egenskap av ägare i SAS, ställt upp med för att tillse att hålla SAS ”flygande”?
  2. Thomas: Men det verkar slut nu med mer stöd, bara Danskarna kan rädda SAS. Det går inte lägga in 14 miljarder varje år. Pandemin verkar bara förvärras oavsett vaccin.
  3. John Doe: Problemet med SAS och andra liknade företag är egentligen inte Corona. Problemet är egentligen mycket djupare än så, men nu används Corona som svepskäl för att rädda SAS så ägarna skall fortsätta pumpa in pengar i 30 år till utan utsikt till lönsamhet. SAS är inget annat än ett zombieföretag med förlegad affärsmodell och föråldrad företagskultur. Det finns inga realistiska utsikter att göra SAS lönsamt. Om ett företag gått med förlust i 10 år så borde ägarna vara förnuftiga och sluta fylla på med kapital. Gällande SAS har väl bolaget varit olönsamt de senaste 30 åren med något enskilt år som undantag som då naturligtvis skall utgöra anekdotisk bevisföring för att det går minsann att få SAS på fötterna.
  4. T: Alltid intressant med icke pålästa kommentarer , SAS gick med miljardvinster i följd sedan 2015 , utan dessa pengar bagaget ca 8-9 miljarder så hade inte bolaget inte klarat våren , sommaren.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.