Annons:

Finansministern: Stöd till reseindustrin på väg

I flera månader har SRF och stora delar reseindustrin lobbat för en fond som skulle komplettera paketreselagen och Kammarkollegiets resegaranti. Regeringen har varit kallsinnig till riktade stöd mot olika branscher. Men på dagens pressträff när fortsatta korttidspermitteringar och omställningsstöd presenterades kom också nya hoppfulla besked för reseindustrin.

Finansminister Magdalena Andersson sades sig vara positiv till att göra något åt situationen. Tiotusentals människor i Sverige väntar fortfarande på ersättning för inställda resor på grund av pandemin.

– Regeringen ser allvarligt på situationen i paketresebranschen. Det finns en del resenärer som inte fått tillbaka pengar för resor som ställts in på grund corona. Vi ser över möjligheten att stödja paketresearrangörer så att de kan återbetala dessa resenärer. Här jobbar vi med ett flertal olika lösningar. Vi tittar på de rättsliga förutsättningarna nationell och på EU-nivå. Vi hoppas att kunna återkomma i frågan så snart som möjligt, sa Magdalena Andersson. 

– Det är positivt att regeringen nu tittar på ett riktat stöd till resebyråer och researrangörer, men det är väldigt bråttom. Omsättningen i branschen har minskat med 90 procent sedan pandemin slog till, och dagens förlängda reseavrådan sätter många företag i en otroligt svår sits, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Pandemin och UD:s avrådan från resor gör att omsättningen hos Sveriges resebyråer och researrangörer har minskat med 90 procent sedan pandemin slog till, enligt SRF:s undersökningar bland reseföretag. Fram till och med oktober hade försäljningen minskat med nästan 40 miljarder kronor, samtidigt som över hälften av branschens arbetstillfällen har försvunnit.

Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

– Medan många branscher sakta börjar återhämta sig finns det få ljuspunkter för resebranschen. Därför är det bråttom, regeringen behöver snarast återkomma med ett skarpt förslag om stöd till resenäringen, säger Didrik von Seth.

Under måndagen förlängde utrikesdepartementet reseavrådan från ickenödvändiga utlandsresor till alla länder, med undantag för ett 30-tal länder i Europa. Den förlängda reseavrådan gäller till och med den 31 januari.

– Resenärernas säkerhet måste alltid komma i första hand, men vi tycker att det är olyckligt med en generell reseavrådan. En reseavrådan som tar hänsyn till situationen i olika länder skulle ge resenärer en bättre bild över vart det är tryggt att resa. Vi har gett UD exempel på flertalet destinationer utanför Europa där vi bedömer att det är tryggt att resa, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Notan för dagens besked är enligt regeringen ungefär 15 miljarder.

SRF:s förslag är ett statligt lån på flera miljarder till researrangörerna med en återbetalning på tio eller tjugo år. Fonden ska finansieras genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person.

11 kommentarer

  1. Trött resekonsult: "Regeringen ser allvarligt på situationen i paketresebranschen". "Vi ser över möjligheten att stödja paketresearrangörer" Sorgligt, tror de att alla idkare i vår näring som går på knäna enbart säljer paketresor? På riktigt?
  2. AndersH: Ett större flygbolag. Erhåller miljarder i direkta statsstöd. Har i mer än ett halvår brutit mot lagen (inställda resor skall återbetalas inom 7 dagar). Regeringen aviserar att man ”kanske” skall hjälpa kunder till researrangörer. Vilka kläms mellan flygbolag och konsumentmyndigheter. Kan möjligen skattebetalares pengar följas av ett krav att följa lag?
  3. TopGun: Jag förstår resebyråernas besvikelse och oro men tror detta är tillfälle att förbättra skyddet mot resenärer som köper paketresor. Tror också på att det behöver 'städas upp' bland en del resebyråer och gamla inrutade rutiner att "så har vi alltid gjort". På både kort och lång sikt tror jag resebyråerna kan få nytta av detta.
  4. Subscriber User: Fantastiskt!
  5. Jonathan: Är ganska så trött på både Didrik von Seth och Jonas Siljhammar ”gläfsande” om att inte staten tar sitt ansvar för resebranschen. Har hittills inte hört ett ord om att de anser att aktieägarna i resp. bolag som går dåligt skall skjuta till mer kapital… Det är ju aktieägarna som äger bolagen inte staten. Det går bar att vara aktieägare när branschen går bra och ger aktieutdelningar till ägarna men när det blåser hårt då ropar man på statliga pengar. Nej, låt aktieägarna ta sitt ansvar för sina bolag och skulle inte det räcka till så kan staten gå in med räntefria lån som skall betalas tillbaka innan första aktieutdelning sker. Sedan måste det till en fond som skydd för resenärerna mot att resebyrån inte kan återbetala en betald resa
  6. Subscriber User: Jonathan, du har ju inte förstått något. Resebranschen består i huvudsak av mindre bolag där ägarna satt in själ och hjärta i sina verksamheter. Aktieägarna har i dessa bolag redan tagit sitt ansvar och intecknat hem och hus för en situation som de inte råder för. När UD avråder från resor urskillningslöst, trots att det går att genomföra resor till t.ex. Maldiverna, får inte dessa företagare bedriva någon verksamhet, oaktat coronavirus. Det är väl högst rimligt att staten stöttar dessa verksamheter som tappat 90-100 procent av sin omsättning men som i flera fall betalt in skatter och avgifter till staten i 30-50 år. Kalla det skatteåterbäring eller vad du vill... Räntefria lån tillåts inte i EU, att belåna ett belånat hus såg vi vad det innebar i Lehmankraschen...
  7. Sir Gurschen Gaynert: Om och när det kommer stöd för att återbetala kunder, oavsett som det gäller flygbolag, resebyråer eller paketresearrangörer, så är det extremt viktigt att alla, alltså att även de få som gjort rätt för sig och återbetalat sina kunder i mars och april - får exakt samma ersättning som eftersläntarna. Det får aldrig bli negativt att göra rätt för sig - om situationen inte blir konkurrensneutral bli det till att omg stämma staten.
  8. Micke: Håller helt med Geynert. I Norge och Danmark kunde man låna pengar som måste betalas tillbaka av företagen som har lånat. Den möjlighet finns redan i Sverige. SRF förslag av fond skulle aldrig godkännas ev EU kommissionen pga konkurrensskäl.
  9. Christina: Vi blev lovade pengar tillbaka. Sen gick resebyrån i konkurs nu får vi inte ett öre. Har försökt med allt. Kammarkolegiet konkursförvaltare reseförsäkring m. M.
  10. Subscriber User: En självfinansierad fond inför framtida avrådan från UD, som åter resulterar i full återbetalningsskyldighet för branschen, skulle absolut godkännas av EU. Den skulle även omfatta utländska aktörer för den verksamhet som avser Sverige och dess svenska kunder. En ny avrådan blir omöjlig att hantera för branschen eftersom paketreselagen inte är anpassad efter kinesiska virus. Nu väntar vi med spänning på vad Magdalenas löften är värda.
  11. Skärp er!: Fonden kan inte finansiera med kronor per resa! Det måste vara en procentuell andel av resans pris. Det är inte rimligt att ett weekendpaket till Rom eller Gdansk, ska betala det samma som en månads rundresa i Peru.... 1% av resans pris, läggs på, på samtliga resor, där konsumenten ser tydligt att 1% av detta läggs på vid betalning för statlig resegaranti. Procent är rättvist för alla!
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024