Annons:

Annons:

Stureplansgruppen attackerar regeringen: ”krispaket är en skuldfälla”

Att regeringen försöker ta sitt ansvar och hjälpa drabbade företag i den svåraste ekonomiska krisen i modern tid är bra. Tyvärr är deras insats felriktad och skapar främst djupa skuldfällor med massuppsägningar och konkurser som följd, skriver Stureplansgruppen i ett pressmeddelande.

Coronavirusets ekonomiska effekter för besöksnäringen saknar motstycke. Hotellen gapar helt tomma, samtliga event och konferenser ställs in och inga nya bokas in. På restaurangerna är besöksantalen ner med 80 procent. Vi ser redan nu att detta kommer att påverka oss i flera år framöver. Vad som behövs akut är åtgärder som minskar kostnadsmassan för de drabbade företagen.

Likviditetsförstärkningen där betalning av skatt, moms och arbetsgivaravgifter skjuts på framtiden hjälper för stunden, men samtidigt byggs en skuld upp till staten. En skuld som i princip ingen av de drabbade företagen kommer att kunna betala tillbaka.

Gällande korttidspermitteringarna så ser vi det som ett första steg. Vi hade dock önskat att staten, likt i våra grannländer, tagit en större del av kostnaden.

Att sjuklöneansvaret lyfts ser vi, nu när krav på sjukintyg har slopats, som ett naturligt steg. Vi ifrågasätter dock att detta inte gäller omgående utan först från 1 april.

Sammanfattningsvis hoppas vi på ytterligare åtgärder som inte bara hjälper kortsiktigt, utan även får långsiktig positiv resultatpåverkan och därmed dämpar antalet massuppsägningar samt konkurser i branschen.

5 kommentarer

  1. Anders P.: Mycket vill ha mer, vissa vill ha allt. Är inte Stureplansgruppen även den en del av norrmannen Stordalens herrevälde?
  2. Företagare i resebranschen: Håller helt med Stureplansgruppen. Att regeringen ser det som en hjälp är i sig helt sjukt. Man får ännu mer kostnader när allting stabiliseras och då är det inte enkelt att betala ”dubbla” skatter. Många företag förlänger sin död genom att ta del av detta. Gör om, gör rätt!
  3. Kenneth: Anders P. Stordalens herrevälde.? Stureplansgruppen, Choice, Vingresor etc etc Så vad vinner vi på att de alla inte kan betala löner och behålla personal. Är det för att han är känd som han skall gå under? tillsammans med alla de företag han investerat i och sätter flera tusen människor i arbete. Tänk om Anders, låter väldigt svenskt avundsjuka och vänstervridning i ditt synsätt.
  4. Kenneth: Anders, naturligtvis skall staten inte ta hela notan. Men vi vill att de överlever. Stordalen har återinvesterat i princip alla sina vinster. Det ska man ha respekt för. Om vi tar Ving ( stordalen är minoritets ägare, finns 2 ägare till) där stordalen var i rampljuset för att han var känd. En enorm risk de tog, alla andra bud var inte i närheten av slutbudet. Den engelska motsvarigheten är i total konkurs och alla har förlorat sina jobb, familjer har hamnat i enorma ekonomiska problem. De hade önskat att det fanns en Stordalen i UK som vågade ta en så stor risk så de fick behålla sina jobb. I ärlighetens namn så var Ving en mycket mindre risk än UK men fortfarande en stor risk med den enorma nota de betalade. Stureplansgruppen , choice, , Ving etc är väldigt bra arbetsgivare. Behandlar personal med respekt, betalar skäliga löner och är företagare som vi alla borde uppskatta. När det imperiumet är på väg att gå under så ska staten hjälpa till med vettiga lån, det mår vi alla bra av framför allt deras anställda. Mvh
  5. Magnus: Ge lån och inga pengar tills någon vet hur många mer lån skattebetalarna ska stå för innan restaurangerna ändå stänger och övervintrar. Lånen kan strykas senare som stöd men ger du pengar in i det här uppläggen är de i Holdingbolag och Norge strax därefter.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.