Annons:

Astrid Lindgrens värld hotas av konkurs

En hel säsong fick ställas in och nu går Astrid Lindgrens värld en kamp mot klockan. – Skulle vi inte kunna öppna i maj nästa år – då är konkurshotet överhängande, säger vd:n Joacim Johansson till TT. De negativa effekterna sträcker sig dessutom även utanför anläggningen.

I nuläget ligger temaparken i Vimmerby i Småland helt öde. Så har det sett ut för hela året, förutom elva dagar i juni när man försökte att starta i gång men fick stänga igen efter besked från polismyndigheten. Detta utifrån att verksamheten bedömdes bryta mot förordningen om förbud mot tillställningar med fler än 50 deltagare som togs i samband med coronapandemins utbrott.

Omkring 120 miljoner kronor i förlust och ett 20-tal anställda som har fått sägas upp har hittills blivit konsekvenserna.

Hur framtiden blir är också högst osäkert. Temaparkens överklagan ligger sedan i höstas på förvaltningsrätten i Malmös bord.

– Vi jobbar för fullt för att kunna få i gång verksamheten till nästa år och har vädjat om att få ett besked före årsskiftet. Vi vill att man ska betrakta varje spelplats inne på anläggningen som en enskild folksamling om man nu absolut måste betrakta vår verksamhet utifrån en ordningslag, säger Joacim Johansson.

Att läget är så akut beror på vikten av förberedelser inför en tilltänkt säsongspremiär i maj. Bland de anställda finns en rad skådespelare som först ska rekryteras, sedan repetera de olika showerna baserade på Astrid Lindgrens böcker om bland annat Pippi Långstrump och Madicken.

– Pengarna räcker till 2021, sedan behöver vi kicka i gång och säga att vi har kniven mot strupen är inte för starka ord. Det är den bistra sanningen.

Företaget har hittills fått stöd genom Riksgäldens så kallade företagsakuten, där man utfärdat lånegarantier till små och medelstora företag men…

– …de lånade pengarna räcker bara till 2021, sedan behöver vi kicka i gång. Skulle vi inte kunna öppna, då är konkurshotet överhängande. Inget företag kan överleva flera år utan verksamhet, säger Joacim Johansson.

Astrid Lindgrens värld har dessutom stor betydelse för hela Vimmerby kommun. Med ungefär en halv miljon besökare och 500 medarbetare har verksamheten en extremt viktig roll, såväl intäktsmässig för lokala företag, liksom arbetsmarknadsmässigt, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

– Den stora oron är att nästa säsong blir likadan. Då är det riktigt allvarligt. Det drabbar restauranger, butiker, en massa småföretag som kanske inte har en mängd anställda, men det slår mot en levande landsbygd.

Situationen bedöms nu så pass allvarlig att den till och med är uppe på regeringsnivå. Bara för ett par dagar sedan kontaktades Jacob Käll av statssekreteraren hos landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), precis som man har gjort med Älvsbyns kommun efter branden hos Polarbröd och Lysekils kommun gällande beslutet kring Preem.

– Man ville påtala att Vimmerby är på kartan för regeringen och man har som rutin för detta när det sker nedläggningar eller dramatiska förändringar på arbetsmarknaden. Tyvärr är vi nu i den här samlingen kommuner.

Även om Astrid Lindgrens värld får starta sin verksamhet nästa år är det inte utan vissa konsekvenser, påpekar Joacim Johansson.

– Den stora ekonomiska förlusten kommer vi att ha med oss i bagaget. Vi måste väga planer på nödvändigt underhåll på en guldvåg och framtida investeringar kommer att få vänta.

Tobias Österberg/TT

Kommentarer är stängda.