Annons:

Annons:

Visita: ”Förlängt alkoholstopp slår mot jobb och företag”

Det är beklagligt att regeringen förlänger alkoholstoppet som i praktiken är ett näringsförbud mot en enskild näring när det nu finns en pandemilag. Och nu krävs ett kraftfullt stöd som fullt ut täcker de kostnader som ett alkoholstopp innebär, skriver Visita i ett pressmeddelande.

Trots att restauranger och andra serveringsställen inte är någon stor källa till smittspridning beslutade regeringen att förlänga förbudet mot alkoholservering efter klockan 20 till 24 januari.

– Pandemin ska bekämpas men regeringen måste nu sluta attackera just restauranger där smittspridningen är mycket liten och istället komma med åtgärder som ger effekt, säger Jonas Siljhammar, vd Visita i ett pressmeddelande.

Förbättrat stöd
Det förlängda alkoholstoppet innebär att stora delar av restaurangbranschen har fortsatt näringsförbud.

– Restaurangernas akuta kris förlängs ytterligare. För att rädda företag och jobb måste regeringen omedelbart komma med stöd som fullt ut täcker förlusterna som alkoholstoppet leder till och som betalas direkt, säger Jonas Siljhammar.

Sedan det första alkoholstoppet infördes för snart två månader sedan har restaurangernas försäljning minskat med 73 procent jämfört med samma period året innan, enligt siffror från Caspeco.

– Efter snart tio månader med restriktioner och kraftigt minskad försäljning är risken stor för en konkursvåg och flera tusen människor som förlorar jobbet om inte förstärkta och förbättrade stöd betalas, säger Jonas Siljhammar i ett pressmeddelande.

3 kommentarer

  1. Erik: Men vilket konstant gnäll från Visita. Börjar bli tjatigt. Är det så svårt att bara acceptera restriktionerna, det klarar branschfolk i andra länder som har ännu hårdare restriktioner än vad vi har. Svara
  2. Marie: @Erik Snarare legitim kritik än gnäll. Restaurangbranschen går på knäna och så kommer ytterligare ett slag. Branschen är full av passionerade företagare som ser sitt livsverk gå under. Självklart kämpar de för sin överlevnad. Hur reaktionen ser ut hos liknande aktörer i andra länder vet jag inte. Kanske får de stöd av sina regeringar, eller så har de redan gått i konkurs. Jag misstänker att det oavsett vilket säkert gnälls även där. Svara
  3. Erik: @Marie. Fast vad hjälper det att påpeka samma sak varenda gång det kommer nya restriktioner? Visita har sagt samma meningar sedan April 2020. Vet inte riktigt vad de är ute efter, det kan ju inte ges undantag till krogar precis. Ger man krogen det, så ska snart handeln ha undantag också osv. Det är tufft, visst jag fattar det, och nog de flesta med. Men som företagare är man ju också insatt i riskerna, och ska regeringen ge massor av miljarder till krogar och däribland till de som nätt och jämnt klarade sig innan pandemin. De får stöd att hålla sig flytande nu men klarar inte det när stöden upphör och går då i konkurs ändå. Det är ju inte heller rimligt att så mkt pengar ska ges till ingen nytta Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

3 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.