Annons:

Så vill Scandic sänka sina kostnader fram till sommaren

Sedan utbredningen av coronaviruset har beläggningsgraden för koncernens hotell fallit kraftigt och uppgick under föregående vecka till 10-15 procent. Scandic planerar nu verksamheten för att beläggningsgraden kommer att ligga kvar på dessa låga nivåer under de kommande månaderna för att därefter successivt återhämta sig under det andra halvåret, enligt ett pressmeddelande.

Scandic har på kort tid genomfört en rad omfattande åtgärder för att minska kostnaderna och anpassa verksamheten till rådande marknadsläge. Det har redan skett en mycket stor bemanningsreduktion som hittills uppgår till mer än 7 000 personer, både i hotelldriften och i stödfunktioner. Som en del i detta arbete stängs ett antal hotell temporärt. Bland annat har omkring 60 av Scandics hotell i Norge stängts. De Scandic-hotell som hålls öppna kommer fortsatt erbjuda en bra service för gästerna under denna period, med förstärkta rutiner för rengöring och städning men med ett mer begränsat mat och dryck-erbjudande än normalt.

Med de vidtagna åtgärderna bedömer Scandic att bolagets kostnader exklusive hyror sänks från och med april med drygt 60 procent. Scandic arbetar dessutom intensivt med att genomföra ytterligare kostnadssänkningar.

Utöver kraftigt sänkta kostnader, har Scandic också vidtagit åtgärder för att försvara kassaflödet under de kommande månaderna. Investeringar och pågående projekt har dragits ner och betalningar av skatter och avgifter har senarelagts i linje med de anståndsmöjligheter som finns på Scandics marknader. Scandic har kommit överens med merparten av sina fastighetsägare om en temporär hyresbetalningsprofil som är anpassad till det nuvarande marknadsläget. Scandic har också beslutat att under en period erbjuda anstånd med betalning av franchiseavgifter från sina franchisetagare.

– Det är så klart smärtsamt att tvingas permittera och säga upp ett stort antal medarbetare, men det har varit absolut nödvändigt i rådande situation då vi tvingas arbeta mycket hårt för att sänka kostnaderna och försvara kassaflödet. De största kostnadsreduktionerna sker i Norge, Finland och Danmark medan effekten av anpassningen i Sverige begränsas av de mindre generösa permitteringsreglerna. Det är nödvändigt att den svenska regeringen genomför ytterligare stödåtgärder för att mildra de skadeverkningar som just nu drabbar den svenska hotellbranschen i coronakrisens spår, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group AB i ett pressmeddelande.

Scandic har kreditfaciliteter på 5,5 miljarder SEK som löper till 30 juni 2022, och den tillgängliga likviditeten uppgår i dagsläget till ca 1,3 miljarder SEK. Givet antagandet om fortsatt mycket låg beläggning under det andra kvartalet bedömer Scandic att man kommer att ha ett ytterligare finanseringsbehov på mellan 1 och 1,5 miljarder SEK under 2020 varav merparten är kopplad till reglering av uppskjutna hyresbetalningar, skatter och avgifter vid slutet av året. Scandic räknar med att ha en finansieringslösning på plats under det andra kvartalet 2020 för detta scenario.

4 kommentarer

  1. Anders P.: Tydlig information om läget och de bedömda kostnader/förluster för corona. Nu får staten ge ett räntefritt lån på 1,5 mrd kr så att verksamheten överlever och personalen har ett jobb att komma tillbaka till.
  2. Erik: Hade Scandic inte spenderat så förbannat mycket pengar på lyxhotell som Haymarket och Downtown Camper så hade situationen förmodligen inte varit riktigt lika illa. Inte heller om man gett f*n i att börsnotera bolaget. Har man inte likvider att klara sig ens några månader så är det något som är fel. Visst ska man expandera, men i den takt som Scandic expanderat med hotellköp och t.ex köpet av PUB i Sthlm för att förvandla till lyxhotell med Scandic-service har kostat ofantliga summor.
  3. Mona: För att vara ett börsnoterat företag så var de förvånansvärt dåligt förberedda för en kris. Och nu vill de att staten ska hjälpa till för att de varit slösaktiga under många många år. Tycker faktiskt inte ett dugg synd om Scandic, däremot om all personal ute på hotellen som nu får betala ett högt pris för företagets girighet
  4. Pontus: Jag har svårt att tänka mig att det finns många företag i Sverige som klarar av ett tapp på 85-90 procent av intäkterna utan att ta till drastiska åtgärder för att få ned kostnaderna. Hela hotellbranschen är lika hårt drabbade av coronakrisen, där hela industrin gör allt för att överleva. Förhoppningsvis klarar Scandic detta för de anställdas skull.