Annons:

Annons:

SJ begärde nödhjälp av staten – fick inget svar

Di har tagit del av ett brev som SJ:s vd Madeleine Raukas skickade redan för flera dagar sedan. I brevet begär det statliga tågbolaget nödhjälp av regeringen. Men något svar från infrastrukturminister Tomas Eneroth har man ännu inte fått.

”SJ:s verksamhet är en viktig del av att upprätthålla den samhällskritiska transportfunktionen. För att inte riskera bolagets långsiktiga överlevnad och säkerställa att vi snabbt kan återgå till normal nivå när situationen vänder ser vi ett behov av snabb hjälp”, skriver Madeleine Raukas. 

I brevet, som är adresserat till infrastrukturminister Tomas Eneroth och daterat den 19 mars, tecknar SJ-chefen en dramatisk bild av hur tågbolaget drabbats stenhårt efter att ”botten gått ur marknaden fullständigt”. 

För att SJ ska klara sin långsiktiga överlevnad lämnar bolaget en rad förslag på åtgärder till regeringen. Bland annat föreslås att regeringen direktupphandlar den tågtrafik som anses vara samhällsviktig men som inte är möjlig att upprätthålla på kommersiell grund. Och att ta bort och kreditera en rad avgifter (bl a banavgifter, stations- och depåavgifter) retroaktivt från 1 januari 2020.

– Men något svar från regeringen har SJ ännu inte fått, enligt Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.