Annons:

SJ utmanar flyget med nytt namn på X2000

En flygresa mellan Göteborg och Stockholm motsvarar 40 000 tågresor på samma sträcka i koldioxidutsläpp. För att uppmärksamma skillnaden i miljöpåverkan mellan tåget och flyget leker SJ med namnet på det populära snabbtåget X 2000 genom att specialmärka två tågsätt med X 40000, enligt ett pressmeddelande.

– Vi på SJ är stolta över att kunna erbjuda det resesätt som tar oss in i framtiden utan att skada den. Genom att leka med namnet på X 2000 vill vi manifestera vårt engagemang i klimatfrågorna och göra det tydligt hur stor skillnaden i utsläppsmängd faktiskt är mellan tåget och flyget. Vi vill också på det här sättet visa vår uppskattning gentemot våra resenärer som gång efter annan väljer ett mer klimatsmart sätt att resa, säger Maria Höglund, marknadschef på SJ i ett pressmeddelande.

En av anledningarna till att skillnaden i antalet resor är så hög är att SJ köper 100 procent förnybar el från vattenkraft, varav 50 procent dessutom är märkt med Bra Miljöval, vilket ställer högre miljökrav på elproduktionen. Som ett resultat av detta har SJ:s tågresor varit Bra Miljöval-märkta i över 20 år. Ett annat skäl är att en elmotor har mycket högre verkningsgrad än en motor som drivs av fossila bränslen. Dessutom återför tåget energi till systemet vid inbromsning.

– Många häpnar när de hör att det faktiskt går att resa 40 000 gånger med tåget på sträckan Stockholm–Göteborg innan en kommer upp i samma mängd koldioxidutsläpp som vid en enda flygresa. Siffran i sig är svindlande men också ett bevis för att vi har möjlighet att påverka vår framtid genom att göra medvetna val i vardagen, avslutar Maria Höglund.

Läs mer om hur vi har räknat på sj.se 

De specialmärkta X 2000-tågen kommer att rulla genom Sverige under januari och februari.

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer.

2 kommentarer

  1. ESSA: Det vore klädsamt av SJ att lägga fram pappren på bordet och redovisa hur de kommit fram till att 1 flygresa STO-GOT motsvarar 40 000 tågresor.
  2. Katarina Myrberg, Kupé/SJ: Essa, det är ju precis det som SJ gör i länken som ligger både i TN:s artikel och i pressmeddelandet. Men det gick kanske lite snabbt när du läste? Så här är länken igen: https://www.sj.se/sv/om/om-sj/klimatsmart.html